Správa železnic: Na rekonstruované Dluhonické spojce dojde k výměně mostní konstrukce

23.09.2020 7:37

Správa železnic provede v následujících dnech výměnu 268 tun vážící ocelové mostní konstrukce, po které přechází 2. kolej Dluhonické spojky u stanice Prosenice přes dvoukolejnou trať Přerov – Bohumín a 1. kolej Dluhonické spojky. K odstranění staré konstrukce tzv. Rámusáku dojde tuto sobotu, nová konstrukce pak bude vložena v pondělí 28. září.

Správa železnic: Na rekonstruované Dluhonické spojce dojde k výměně mostní konstrukce
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Výměna ocelové mostní konstrukce je součástí druhé etapy rekonstrukce přerovského železničního uzlu. Stavební práce začaly v dubnu loňského roku, dokončena již byla rekonstrukce 2. traťové koleje v úseku Přerov – Prosenice a 1. koleje na Dluhonické spojce, která se nachází mezi Dluhonicemi a Prosenicemi.

V současné době probíhají nepřetržité výluky pro změnu na 1. traťové koleji mezi Přerovem a Prosenicemi a na 2. koleji Dluhonické spojky. Stavbaři zde odstranili železniční svršek a staré trakční vedení. Nyní pracují na sanaci železničního spodku. Ve výhybně Dluhonice pokračují práce na úpravách trakčního vedení, výstavbě nového technologického objektu, přístupových komunikacích a na nadjezdech.

Pracuje se rovněž na mostních objektech. Důležitá bude z tohoto pohledu výměna ocelové konstrukce mostu v km 4,863, kterému se přezdívá Rámusák. V současnosti již byla dokončena spodní stavba mostu a probíhá příprava staré konstrukce na vyjmutí, která spočívá mimo jiné v navařování úchytných ok.

Samotnou výměnu 268 tun vážící mostní konstrukce provede tuto sobotu speciální jeřáb LIEBHERR LR 1750, který má nosnost 750 tun. Jeho montáž byla zahájena v pondělí. Nová mostní konstrukce bude vážit 264 tun a je již připravena k vložení na pilíře. K tomu dojde v pondělí 28. září.

Celkové investiční náklady druhé etapy rekonstrukce uzlu Přerov dosahují 3,8 miliardy korun, její dokončení se plánuje v závěru roku 2022. Zhotovitelem prací je společnost Přerov, kterou tvoří EUROVIA CS, Subterra, STRABAG Rail a GJW Praha. Projekt je spolufinancovaný Evropskou unií z Nástroje pro propojení Evropy (CEF). Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…