Správa železnic: Nymburské nádraží v novém, známe vítěze architektonické soutěže

05.08.2023 11:27 | Tisková zpráva

Přestavba hlavního nádraží v Nymburce, kterou připravuje Správa železnic, vznikne podle návrhu architekta Tomáše Hanuse. Odborná komise architektonicko-urbanistické soutěže vybrala mezi 17 účastníky jednomyslně právě jeho řešení. Ocenila především jednoduchý, čistý design a citlivé propojení nových budov s historickou zástavbou.

Správa železnic: Nymburské nádraží v novém, známe vítěze architektonické soutěže
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Architektonicko-urbanistickou soutěž o nejlepší řešení stanice Nymburk hlavní nádraží vyhlásila Správa železnic loni v říjnu. Soutěžící měli navrhnout novou odbavovací halu, vhodnou rekonstrukci historického nádraží, navazující autobusové nádraží a přilehlý veřejný prostor. Své koncepty poslalo celkem 17 architektonických studií, z nichž pět postoupilo do druhé fáze soutěže.

Pětičlenná odborná porota následně jednomyslně vybrala jako nejlepší řešení od architekta Tomáše Hanuse, které vytvořil ve spolupráci s kolegou Janem Holubem. Druhé místo patří ateliéru Architekt Ondřej Tuček, třetí skončili G. L. Architekti.

Největší předností vítězného návrhu je podle poroty důstojné architektonické řešení, jeho přehlednost a provázanost s okolím. Hlavní plocha a autobusové nádraží se nacházejí mimo samotné náměstí, podél kolejišť, díky čemuž mohl vzniknout souvislý veřejný prostor s navazujícím parkem. Takové řešení ve výsledku zajistí rychlé odbavení, dobrou orientaci v prostoru, bezpečnost cestujících a zvýší tak atraktivitu veřejné dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…