Správa železnic: Práce na příjezdové hale v Českých Budějovicích finišují, otevřena bude 1. března

04.02.2023 19:07 | Tisková zpráva

Nádražní budova na českobudějovickém nádraží prochází od roku 2020 rozsáhlou rekonstrukcí. S průběhem prací se v rámci kontrolního dne seznámil ministr dopravy Martin Kupka v doprovodu generálního ředitele Jiřího Svobody a dalších hostů.

Správa železnic:  Práce na příjezdové hale v Českých Budějovicích finišují, otevřena bude 1. března
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

V současné době finišuje druhá etapa stavby, jejímž výsledkem bude 1. března otevření dokončené jižní věže s příjezdovou halou. Ke zpřístupnění všech prostor pro veřejnost pak dojde v samotném závěru letošního roku.

Předmětem stavby je celková rekonstrukce památkově chráněného objektu nádraží včetně navazujících přízemních křídel pod 1. nástupištěm na severní a jižní straně budovy. Práce zahrnují rekonstrukci obvodového pláště, střechy, oken a dveří, interiérů a technického zázemí, dojde rovněž k oživení stávajících nevyužitých prostor.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

V současné době končí rekonstrukce technických prostor v jižním přístavku a jižní věži. V této části budovy probíhají dokončovací práce v budoucí dopravní kanceláři a místnostech pro Správu železnic. Stejně tak finišují úpravy veřejných toalet, provizorních pokladen, zázemí dopravců a veřejných prostor, které se zprovozní 1. března.

V centrální části objektu skončila kompletní oprava fasády a sochařské výzdoby. Dokončují se práce na střeše objektu. Pod dohledem památkářů probíhá obnova štukové výzdoby, dále se provádí oprava vnitřních omítek haly a restaurování erbů a mozaik.

Od března bude následovat rekonstrukce severní věže a severního křídla budovy, a to včetně přípravy nových nájemních jednotek a také služebny Policie ČR.

Současně se zprovozněním příjezdové haly se od 1. března otevře pro veřejnost také část toalet, provizorní pokladny a prodejní kiosek. Celá budova začne sloužit cestujícím v samém závěru letošního roku.

Rekonstrukce nádražní budovy v Českých Budějovicích začala v polovině roku 2020. Předpokládané celkové investiční náklady akce dosahují 894 milionů korun. Zhotovitelem prací je společnost tvořená firmami Metrostav, EDIKT a AVERS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…