Správa železnic: Pro cestující v Praze se otevřela nová stanice na Zahradním Městě

24.09.2021 21:20 | Aktualizováno

Cestující mohou ode dneška využívat novou železniční stanici Praha-Zahradní Město. Slavnostního předání stavby veřejnosti se dnes, stejně jako v případě prodlouženého severního podchodu na hlavním nádraží, zúčastnili premiér Andrej Babiš a ministr dopravy Karel Havlíček.

Správa železnic: Pro cestující v Praze se otevřela nová stanice na Zahradním Městě
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Stanice na Zahradním Městě je součástí nově vybudovaného přestupního terminálu, který výrazně zkvalitní cestování veřejnou dopravou v této části metropole. „Jsem rád, že se nám už během probíhající stavby mezi hlavním a hostivařským nádražím dařilo zlepšovat nejen komfort pro cestující, ale také pro občany přilehlých městských částí. Kromě otevření nové zastávky v Edenu k tomu přispělo i prodloužení podchodu pod vršovickým nádražím směrem na Nusle. Teď se výrazně zkvalitnila dostupnost oblasti Zahradního Města, kterou dosud obsluhovaly pouze tramvaje a autobusy,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Nová stanice na Zahradním Městě se stejně jako zastávka Praha-Eden nachází na traťové přeložce, kterou Správa železnic vybudovala v rámci modernizace úseku Praha-Hostivař – Praha hl. n. Vlaky zde nyní mohou využívat kapacitnější čtyřkolejnou trať. Přínosem je rovněž zkrácení trasy o 232 metrů a traťová rychlost až 120 km/h, což se pozitivně projeví na zkrácení jízdních dob vlaků. Velká část Pražanů navíc získala lepší dostupnost vlakové dopravy než v případě původní tratě přes zastávku ve Strašnicích.

Železniční stanice na Zahradním Městě je důležitá nejen jako součást železničního koridoru Hostivař – Praha hl. n., ale i jako přestupní terminál, který výrazně zkvalitní cestování integrovanou dopravou v této části metropole,“ říká ministr dopravy Havlíček a doplňuje: „Ve vytváření přestupních bodů propojujících železnici s autobusy a tramvajemi je budoucnost ekologické a pro občany komfortní veřejné dopravy.“

Anketa

Vadí vám, že se premiér Babiš ,,kamarádí" s Viktorem Orbánem?

7%
85%
hlasovalo: 36554 lidí

Výstavbu tzv. Koridoru Hostivař zahájila Správa železnic v květnu 2018. Kompletní rekonstrukcí prošla stanice Praha-Vršovice, která byla rozšířena o nové nástupiště č. 4. Bezbariérový přístup je zajištěn šikmými chodníky. Kromě výstavby nové stanice a zastávky je třeba zmínit rekonstrukci devíti stávajících a výstavbu jednoho nového mostního objektu. Ve stanicích Praha-Vršovice a Praha-Zahradní Město bylo současně vybudováno nové zabezpečovací zařízení. „Jako zajímavost lze uvést, že ze stavby bylo odvezeno téměř půl milionu tun materiálu, v drtivé většině zeminy a kamenné sutě. K tomu se využilo kromě 1 580 nákladních aut také 640 vlaků,“ přibližuje rozsah stavebních úprav Jiří Svoboda.

„Jsme přesvědčeni, že právě tento projekt desetiletí, nazývaný vzhledem ke čtyřkolejné trati též železniční dálnicí, přispěje ke zvýšení komfortu cestujících v dotčených částech hlavního města i sousedního Středočeského kraje. A že ji ocení nejen fanoušci fotbalové Slavie díky nové stanici Eden, ale i ekologové, protože umožní přesednout z automobilů na rychlé a bezpečné vlakové spojení mnoha lidem, kteří dojíždějí za prací do centra města,“ říká za sdružení zhotovitelů generální ředitel Metrostavu Jaroslav Heran.

Samotná stanice Praha-Zahradní Město se nachází v místě křížení s rozšířenou Průběžnou ulicí. Tvoří ji dvě ostrovní a jedno vnější nástupiště, přístup na ně zajišťují schody, výtahy a eskalátory. Ty propojují celý terminál, jehož součástí jsou i zastávky tramvají a autobusů v podjezdu. Zde mají cestující k dispozici rovněž čekárnu a odbavovací prostory.

Celkové investiční náklady akce s názvem Optimalizace traťového úseku Praha Hostivař - Praha hl. n., II. část - Praha Hostivař - Praha hl. n. činí 5 361 916 009 Kč bez DPH. Projekt je spolufinancovaný Evropskou unií z Nástroje pro propojení Evropy (CEF). Míra podpory EU z programu CEF je 82,14 % ze způsobilých nákladů, maximální výše dotace představuje částku 110 309 931,07 eur, tedy zhruba 3 065 733 604 Kč. Národní financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Zhotovitelem stavby je společnost MTS + SwieR + SMP – Hostivař II, kterou tvoří Metrostav (vedoucí společník), Swietelsky Rail CZ a SMP CZ.

Stavba je dnešním dnem je předána veřejnosti. V následujících měsících ještě proběhnou některé dokončovací práce, spočívající například v aktivaci technologických prvků, terénních úpravách nebo lokálních úpravách nástupišť. Ty ale již nebudou mít na cestující významnější vliv.

Poznámka: Za tuto publikaci odpovídá pouze její autor. Evropská unie nenese odpovědnost za jakékoli využití informací v ní obsažených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…