Správa železnic: Zvýšení trakčního výkonu napájecí stanice na Balabence zvýší spolehlivost provozu

30.04.2020 22:11

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem projektu a následně i realizace stavby, jejímž cílem je zvýšení trakčního výkonu napájecí stanice na pražské Balabence.

Správa železnic: Zvýšení trakčního výkonu napájecí stanice na Balabence zvýší spolehlivost provozu
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

Tím dojde k zajištění bezpečného a spolehlivého provozu elektrických vlaků v metropoli. Vítěz veřejné zakázky, společnost Elektrizace železnic Praha, nejprve vypracuje projekt, samotná realizace prací by měla začít letos v prosinci. Dokončení investiční akce s celkovými náklady ve výši 532 milionů korun se plánuje v závěru roku 2022.    

Stávající trakční napájecí stanice (TNS) Balabenka se nachází v areálu Centrálního dispečerského pracoviště Praha a funguje jako zásadní uzlový bod pro napájení vnitrostátní a mezinárodní kolejové dopravy v metropoli.

Účelem projektu je výstavba nové TNS s použitím moderních technologií tak, aby byl zajištěn bezpečný a spolehlivý provoz na další období na technické úrovni a s parametry, které s dostatečnou rezervou spolehlivě vyhoví i pro výhledové potřeby železničního provozu. Zároveň budou vyhovovat nárokům současné legislativy a požadavkům na bezpečnost, ochranu životního prostředí a hospodárnost provozu. 

Nová TNS bude přemístěna do areálu skladových ploch na Krejcárku, resp. na rekultivovanou zelenou plochu vzniklou v rámci výstavby Nového spojení. Stávající nevyhovující TNS bude zdemolována, vzniklý prostor poslouží jako rezerva pro novou budovu, ze které budou řízeny budoucí vysokorychlostní tratě.

Vzhledem k tomu, že v průběhu přípravy stavby se výrazně prodloužilo územní řízení, byla vysoutěžena formou „vyprojektuj a postav“. Tím dojde k vyrovnání více než ročního zpoždění a bude dodržen uvažovaný termín uvedení do provozu v roce 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…