Správa železnic zastavuje veškerou přeshraniční a dálkovou mezinárodní osobní železniční dopravu

16.03.2020 7:34

V souvislosti s koronavirem se od soboty 14. března 2020 zastavuje veškerá přeshraniční a dálková mezinárodní osobní železniční doprava.

Správa železnic zastavuje veškerou přeshraniční a dálkovou mezinárodní osobní železniční dopravu
Foto: SŽDC
Popisek: SŽDC

Vážení cestující, v návaznosti na usnesení vlády ze dne 12. března 2020, kterým vláda v souladu s čl. 5 a 6 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, vyhlásila pro území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru /označovaný jako SARS CoV-2/ na území České republiky nouzový stav a ve smyslu § 5 písm. a) až d) a § 6 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro řešení vzniklé krizové situace, rozhodla o přijetí krizových opatření, tímto ve smyslu ustanovení § 6 odst. 1 písm. b) krizového zákona

Vláda z a k a z u j e

Všem dopravcům v mezinárodní drážní osobní dopravě s účinností od 14. března 2020 od 00:00 hodin přepravu cestujících přes hranice České republiky.

Toto rozhodnutí Vlády ČR ukládá všem dopravcům v mezinárodní drážní osobní dopravě vyloučit  přepravu cestujících přes hranice České republiky s účinností od výše uvedeného data. Soupravy jedoucí ze a do sousedních zemí mohou zajišťovat přepravu cestujících ve vnitrostátním úseku.

Dopravcům v mezinárodní drážní osobní dopravě se sídlem v ČR jakož i dopravcům se sídlem mimo ČR se umožňuje dopravit prázdné soupravy bez cestujících do / mimo území ČR.

Cestující bude Správa železnic informovat prostřednictvím vývěsek ve stanicích, dle časových možností opakovaným mimořádným operativním hlášením staničního rozhlasu či zveřejněním textu na informačních tabulích.

Z rozhodnutí krizového štábu Slovenské republiky bude zastavena železniční osobní doprava mezi Slovenskem a Českou republikou od 13. března 2020 od 07:00 hodin.

Správa železnic zajišťuje na svých nádražích zvýšený mimořádný úklid a dezinfekci, a to jak veřejných prostor, tak i sociálního zázemí. Do dnešního dne instalovala 272 dezinfekčních stojanů / nástěnných dezinfekcí na 202 nádražích. Jedná se především o nádraží v krajských a hlavním městě nebo o příhraniční stanice a nádraží s větší frekvencí cestujících. Ve stanicích jsou umístěny informační tabule s pokyny a informacemi v souvislosti s šířením koronaviru na našem území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…