Stanice Vltava přináší swingovým fanouškům Ondřeje Havelku a Pavla Klikara

02.09.2013 15:30

Právě tyto dvě osobnosti české hudby budou každou první středu v měsíci představovat posluchačům stanice Vltava to nejlepší z předswingových i swingových nahrávek a zapomenutých jazzových osudů. Co víc, natáčet se bude přímo v bytě Pavla Klikara. Seriál Zapomenutí hrdinové synkopy začíná na stanici Vltava už tuto středu 4. 9. 2013 v 17.45 hodin.

Stanice Vltava přináší swingovým fanouškům Ondřeje Havelku a Pavla Klikara
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Do hudebního stylu, který se dodnes šíří světem a získává davy nadšených posluchačů, zasadí Ondřej Havelka a Pavel Klikar skutečné osoby, hrdiny jazzu         a jejich hudbu.

„Jsme velmi rádi, že se nám přes velké pracovní vytížení pana Havelky, který je u nás téměř synonymem pro swingovou hudbu, podařilo získat ke spolupráci jeho i Pavla Klikara, dalšího velkého odborníka na starší vývojové fáze jazzu. Chtěli bychom na Vltavě utvořit klasičtější jazzovou protiváhu vůči progresivní stanici Český rozhlas Jazz a tvůrčí duo Ondřej Havelka - Pavel Klikar přináší v tomto duchu nový čerstvý přístup,“ říká Václav Vraný, hudební redaktor stanice Vltava.

Ondřej Havelka je úspěšný zpěvák, tanečník a vedoucí populární swingové kapely Melody Makers, trumpetista Pavel Klikar působí jako frontman legendárního Originálního pražského synkopického orchestru a je uznávaným znalcem jazzu. 

A co vlastně znamená slovo synkopa? „Na jedné straně je to akcent na lehkou dobu v taktu a na straně druhé se slovní spojení „syncopated music“ nebo "syncopated orchestra" ve 20. a 30. letech vztahovala právě k jazzu,“ doplňuje Vraný.  

Více informací k pořadu naleznete http://www.rozhlas.cz/vltava/jazz/_zprava/zapomenuti-hrdinove-synkopy-uvodni-dil--1251465

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…