Stanovisko Ministerstva financí k dnešnímu rozhodnutí soudního dvora EU

26.02.2015 17:49

Ministerstvo financí respektuje rozhodnutí Soudního dvora EU v řízení o předběžné otázce podané Nejvyšším správním soudem, které se týká souladu české darovací daně z bezúplatného nabytí emisních povolenek s unijním právem. Podle tohoto rozhodnutí je předmětná darovací daň s unijním právem slučitelná, pokud jsou splněny určité podmínky.

Stanovisko Ministerstva financí k dnešnímu rozhodnutí soudního dvora EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Zavedení předmětné daně k odčerpání neočekávaných zisků výrobců elektřiny bylo přijato v roce 2010 s účinností od 1. ledna 2011 a jejím předmětem bylo bezúplatné nabytí povolenek na emise skleníkových plynů v letech 2011 a 2012 v zařízeních pro výrobu elektřiny pomocí spalování paliv. Celkový výnos této darovací daně představoval v letech 2011 a 2012 7,4 mld. Kč.

Směrnice o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů stanovila, že v letech 2008 až 2012 měly členské státy přidělit 90 procent povolenek zdarma.

Soudní dvůr EU k tomu řekl, že předmětná daň je v souladu s právem EU, pokud je dodržena tato hranice. Zároveň upřesnil způsob, jakým má být určena.

O věci s konečnou platností rozhodne Nejvyšší správní soud, který bude muset posoudit, zda uplatnění daně darovací respektovalo podmínky stanovené výše zmíněnou směrnicí, tak, jak je uvedeno v rozhodnutí Soudního dvora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …