Stát by měl plnit své závazky vůči kraji

30.07.2015 14:41

Na pátečním jednání s ministrem dopravy Danem Ťokem bude hejtman Pardubického kraje Martin Netolický projednávat závaznost memoranda mezi Pardubickým krajem a ministerstvem dopravy ohledně výstavby rychlostní silnice R35 a s ním spojenými závazky ze strany ministerstva dopravy jako kompenzaci za volbu takzvané jižní varianty.

Stát by měl plnit své závazky vůči kraji
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

„Memorandum obsahuje celou řadu závazků ministerstva dopravy, vzhledem k tomu, že byla ze strany Pardubického kraje vybrána a do územního plánu zanesena takzvaná jižní varianta silnice R35. Ministerstvo se zavázalo podpořit a následně uskutečnit investiční akce dopravního napojení části okresu Ústí nad Orlicí jako kompenzaci za zvolení jižní varianty,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Slíbena byla mimo jiné přeložka silnice I/43 Opatov-obchvat a přivaděče spojující souměstí Ústí nad Orlicí a Českou Třebovou s mimoúrovňovou křižovatkou v Litomyšli. Dále byla přislíbena modernizace silnic II/315 a II/312 ze Zámrsku do Chocně, Českých Libchav a Žamberka. Byla také garantována investice na silniční síti a to přeložky a obchvaty měst na silnici I/14 Ústí nad Orlicí, Česká Třebová s obchvatem obce Třebovice v návaznost na silnici R35,“ sdělil hejtman Netolický.

Memorandum, které bylo schváleno vládou Jiřího Paroubka, podepsal tehdejší hejtman Michal Rabas společně s ministrem dopravy Milanem Šimonovským. V současné době, kdy se výstavba úseků blíží k realizaci, začíná být aktuální projednání závazků, které dokument obsahuje. Na základě setkání předsedy vlády Bohuslava Sobotky se starosti obcí Pardubického kraje byl vznesen požadavek, aby Pardubický kraj projednal závaznost memoranda a stav realizace jednotlivých obsažených závazků. „Pro Pardubický kraj je stavba rychlostní silnice R35 velice důležitá, stejně tak vybudování 14 mimoúrovňových křižovatek a přivaděčů s tím, že nás zajímá, jakým způsobem bude přistupováno k realizaci jednotlivých bodů memoranda,“ řekl hejtman Netolický s tím, že výsledek samotného jednání nelze předjímat. „Memorandum nebylo žádnou z vlád zrušeno, proto jej stále považuji za závazné a věřím, že stát se k tomuto postaví čelem. Zároveň bych chtěl zdůraznit, že silniční sít v našem kraji je dlouhodobě zanedbaná a obchvaty bude nutné v dohledné době vybudovat tak jako tak,“ dodal hejtman Netolický.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…