Stát by neměl rozhodovat, kdy a kam mají lidé chodit nakupovat. Ani to, kdo může a nemůže o svátcích podnikat

07.07.2015 18:05

Stát se chystá rozhodovat o tom, kdy a kam občané mají chodit nakupovat a kdo může a nemůže o svátcích podnikat. Právě k tomu směřuje nový zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který se dnes dostal do prvního čtení v Poslanecké sněmovně. Podle Hospodářské komory ČR jde o omezení svobod občanů a podnikání.

Stát by neměl rozhodovat, kdy a kam mají lidé chodit nakupovat. Ani to, kdo může a nemůže o svátcích podnikat
Foto: taborcz.eu
Popisek: Město Tábor, nákupní zóna.

„Omezuje svobodu podnikání a spotřeby, která v této společnosti za 25 let už dost zakotvila a zdomácněla,“ reaguje v souvislosti s novým návrhem na úpravu prodejní doby z pera některých senátorů ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Takováto právní norma půjde nejen proti občanům – zákazníkům a jejich zájmům, a to včetně snížení jejich komfortu, ale samozřejmě i proti obchodníkům. Protože stát chce omezit prodej v provozovnách větších než 200 m2, regulace dopadne na 80 % obchodů v zemi a především na velké řetězce. Předkládaný zákon tak diskriminuje některé obchodníky, kterým stát nařídí omezit otevírací dobu, zatímco jiné zvýhodní. Zákon v konečném důsledku nechrání dokonce ani zaměstnance.

„Někteří politici a odbory v zákoně údajně vidí podporu sladění pracovního a rodinného života. Zaměstnanci v prodejnách menších než dvě stě metrů čtverečních je ale nějak nezajímají,“ poukazuje na jednu z absurdit zákona Minčič. Stát novou regulací samozřejmě připraví zaměstnance a sezónní pracovníky o příplatky za práci o svátcích a v noci. „Pro mnoho z nich je naopak práce o svátcích příležitost, jak si díky příplatkům vydělat více peněz,“ poznamenal ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory. 

Podle jeho názoru s velkou pravděpodobností dojde ke ztrátám na tržbách. Neoddiskutovatelný je i dopad na oblast cestovního ruchu, turisté se samozřejmě nepohybují pouze v oblasti letišť či vlakových a autobusových nádraží, nakupují potraviny a další věci stejně jako kdokoli jiný. Někteří lidé tráví volný čas i rodinným nákupem v obchodních centrech. „Můžeme nad tím ohrnovat nos, ale nakonec jsou lidé svobodní a mohou si zvolit trávení volného času, jak chtějí,“ dodává.

Hospodářská komora České republiky proto opětovně vyjadřuje svůj nesouhlas se senátním návrhem zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě (tisk č. 275). Návrh takového zákona HK ČR považuje za neodůvodněný zásah do liberálního podnikatelského prostředí a je jedním z pokusů vedoucích k jeho umělé regulaci.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…