Státní dozory Drážního úřadu: Problémy se zelení i přejezdy

07.08.2016 12:04

Drážní úřad má ze zákona o dráhách za povinnost provádět na dráhách státní dozory. Těch uskutečnil v uplynulém pololetí 373. Kromě toho jako speciální stavební úřad pro dráhy vykonává také kontrolní prohlídky staveb, přičemž jich konkrétně vykonal 417. Celkem bylo kontrolováno 101 subjektů v rámci celé České republiky.

Státní dozory Drážního úřadu: Problémy se zelení i přejezdy
Foto: Drážní úřad
Popisek: Drážní úřad

Mezi kompetence Drážního úřadu patří mj. provádění výkonu státních dozorů ve věcech drah podle zákona o dráhách a také provádění kontrolních prohlídek stavební činnosti podle zákona o územním plánování a stavebního řádu. Inspektory Drážního úřadu je možné potkat na dráze železniční, tramvajové, speciální (metro), lanové a trolejbusové.

Během prvního pololetí tohoto roku provedli zaměstnanci DÚ, kteří mají oprávnění ke kontrolní činnosti, celkem 790 kontrol u 101 subjektů. Nedostatky byly nalezeny v 199 případech sledovaných oblastí. Přestože se číslo nalezených nedostatků zdá poměrně vysoké, jejich odstranění zabralo kontrolovaným subjektům čas v řádu několika dní, maximálně pár týdnů. Mezi závažnější závady lze řadit u železničních přejezdů nedostatečné rozhledové poměry, které neodpovídaly platným normám.

U železnice můžeme ještě zařadit jako četné závady stromy a keře zasahující do těsné blízkosti tratí. Tento problém se vyskytuje dlouhodobě napříč celou Českou republikou. „Nebezpečí nastává zejména při silných bouřkách a vichřicích, kdy riziko pádu stromu do dráhy vlaků je velmi vysoké. I proto je nutné, aby vlastníci pozemků kolem drah udržovali zeleň v co nejlepším stavu a pravidelně se o ni starali, případně se nové výsadby stromů v těsné blízkosti drah vyvarovali,“ nabádá majitele pozemků ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na Energetické burze ČMKB

9:33 17. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 17. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 441 ti…