Státní lesy darují dřevo na obnovu požárem poničené chaty Libušín na Pustevnách

01.07.2014 18:58

Na základě iniciativy ministra zemědělství Mariana Jurečky se státní podnik Lesy České republiky rozhodl darovat vhodné dřevo na obnovu požárem poničené národní kulturní památky – chaty Libušín na Pustevnách.

Státní lesy darují dřevo na obnovu  požárem poničené chaty Libušín na Pustevnách
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Na společné schůzce se na tom domluvili ministr zemědělství Marian Jurečka, generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád a ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš. Bezprostředně poté se k avizovanému záměru připojil také státní podnik Vojenské lesy a statky ČR.

„Chata Libušín navržená známým architektem Dušanem Jurkovičem představuje významný skvost místní architektury. Pokládám proto za důležité, aby se pro její obnovu udělalo maximum. Vítám rozhodnutí Lesů ČR, které se chtějí podílet na obnově Libušína dodávkou vhodného dřeva. Celková hodnota dřeva včetně servisních činností může představovat částku kolem 1 milionu korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

„S dodáním dřeva na obnovu chaty Libušín počítáme. Valašskému muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm poskytneme naši maximální součinnost a s jeho představiteli budeme v úzkém kontaktu. Jsme připraveni se v případě potřeby i odborně spolupodílet na konkretizaci potřebného druhu, objemu a kvality poptávaného dříví,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

„Této nabídky si velmi vážíme a s díky ji přijímáme Dodávka dříví jako základního stavebního materiálu potřebného na obnovu Libušína pro nás představuje obrovskou pomoc. Dřevo by mělo splňovat určité specifické kvality – mělo by se jednat o jedle a smrky, které vyrostly v nadmořské výšce nad 500 metrů a byly pokáceny v zimě,“ řekl ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš.

K záměru se připojil také státní podnik Vojenské lesy a statky ČR. Pomoc VLS bude spočívat
ve vhodném vytěžení, přiblížení a odkornění dříví včetně jeho svozu na určené místo. Podnik může navíc zajistit i dočasné uskladnění vybraného dříví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…