Státní podnik DIAMO jednal se starosty v Milíně o likvidci odvalů

21.12.2016 14:21

Státní podnik DIAMO usiluje o aktivní řešení likvidace odvalů po těžbě uranu na Příbramsku.

Státní podnik DIAMO jednal se starosty v Milíně o likvidci odvalů
Foto: DIAMO
Popisek: DIAMO

Dne 16. 12. 2016 se na radnici v Milíně uskutečnilo pracovní jednání se zástupci dotčených obcí, na kterém s. p. DIAMO zhodnotil dosavadní průběh likvidace odvalů, shrnul výsledky přezkoumání aktuálního významu odvalů (ekologické zátěže, zátěže územního rozvoje, zdroje nerostných surovin, stanoviště ohrožených druhů rostlin a živočichů, krajnotvorný význam) a navrhl koncepční varianty dalšího postupu likvidace odvalů. V průběhu prosince a ledna proběhnou navazující individuální konzultace na obecních úřadech, na kterých si s. p. DIAMO ujasní preference jednotlivých obcí. V průběhu února s. p. DIAMO rozpracuje nejvíce přijatelnou koncepční variantu, kterou bude dále prosazovat.

Ředitel státního podniku Ing. Tomáš Rychtařík v úvodu jednání vytyčil hlavní cíl – likvidaci odvalů jako ekologických zátěží. Postupně se ujali slova pracovníci odboru rozvojových programů s. p. DIAMO, a dále zástupci společnosti Ochrana podzemních vod, s. r. o., Praha, která je předním specialistou na analýzu rizik těžebních odpadů v ČR.

Hlavním bodem programu bylo představení čtyř variant koncepce likvidace odvalů jako ekologických zátěží:

1. Postupné odtěžování odvalů v závislosti na regionální poptávce.
2. Sanace a rekultivace odvalů na místě.
3. Částečné odtěžení odvalů a navazující sanace a rekultivace na místě.
4. Převoz odvalů na jiné místo k budoucímu přepracování na stavební kamenivo.

Z hlediska řešení střetů zájmů je nejvýhodnější 4. varianta, která předpokládá přemístění odvalů na místo, kde nebudou dlouhodobě bránit územnímu rozvoji obcí, a dále postupné přepracování na stavební kamenivo.

„Přejeme si, abychom v souladu se zástupci obcí našli společné východisko z toho, jak optimálně odvaly zlikvidovat, aby dále nezatěžovaly okolí,“ doplnil Ing. Zbyněk Skála, ředitel odštěpného závodu Správa uranových ložisek v Příbrami.

DIAMO, státní podnik se sídlem ve Stráži pod Ralskem je organizací, která realizuje zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v ČR a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku. Provádí sanační a rekultivační práce, spravuje více než 6000 dílčích environmentálních zátěží na celém území ČR. Státní podnik zajišťuje svou činnost v regionech prostřednictvím 4 odštěpných závodů: Těžba a úprava uranu ve Stráži pod Ralskem (TÚU), GEAM v Dolní Rožínce, Správa uranových ložisek v Příbrami (SUL) a ODRA v Ostravě. DIAMO, s. p. celkem k 30. 11. 2016 zaměstnával 2 548 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…