Státní pozemkový úřad provedl audit v oblasti ekonomiky, právních služeb a ICT

24.02.2015 19:26

Státní pozemkový úřad ukončil základní fázi prověrky úřadu v oblastech ekonomiky, právních služeb a ICT. Prověrka, která byla zaměřena na období let 2010 až 2013, identifikovala závažné nedostatky zejména v oblasti zadávání veřejných zakázek na dodávky externích právních služeb.

Státní pozemkový úřad provedl audit v oblasti ekonomiky, právních služeb a ICT
Foto: Státní pozemkový úřad
Popisek: Státní pozemkový úřad

Na základě výstupů z provedeného auditu a z dalších kontrol v oblasti zadávání a realizace externích právních služeb podal Státní pozemkový úřad trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření spáchání trestných činů: sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, porušení povinnosti při správě cizího majetku, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Provést prověrky v těchto třech oblastech jsem se rozhodla realizovat krátce po svém nástupu do funkce ústřední ředitelky Státního pozemkového úřadu v červnu loňského roku. Mým záměrem bylo zjištění skutečného aktuálního stavu oblastí klíčových pro činnost našeho úřadu. Považuji za nezbytné vymezit se proti postupům, které mohou poškozovat zájmy státu. Nově poptávané zakázky musí být zadávány transparentně zcela v souladu s platnými právními předpisy,“ řekla ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.

Vzhledem ke složitosti agendy ICT a identifikovaným rizikům, vznikla potřebnost forenzního auditu, který bude pravděpodobně realizován v následujících měsících.

V ekonomické oblasti byla odhalena drobná systémová a provozní pochybení, ke kterým byla přijata a realizována nápravná opatření.

Prověrku provedla nezávislá auditorská společnost KPMG Česká republika od listopadu 2014 do konce ledna letošního roku.

S ohledem na probíhající policejní šetření, není Státní pozemkový úřad oprávněn v současné době poskytovat podrobnější informace k dotyčným zakázkám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…