Státní veterinární správa: Med od včel ze střechy sídla v centru Prahy vyhověl při všech vyšetřeních

21.06.2019 9:04

Téměř přesně na den před rokem představila Státní veterinární správa společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) svůj projekt, v jehož rámci bylo na střešní terase budovy ústředí SVS ve Slezské ulici na pražských Vinohradech instalováno pět včelích úlů. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z historicky první snůšky medu „veterinárních včel“.

Státní veterinární správa: Med od včel ze střechy sídla v centru Prahy vyhověl při všech vyšetřeních
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Med ze střechy Domu zemědělské osvěty vyhověl ve všech ukazatelích daných vyhláškou stanovující požadavky na kvalitu medu i legislativě o bezpečnosti potravin. V medu nebyla zjištěna přítomnost těžkých kovů a vyhověly také vyšetření na přítomnost reziduí pesticidů.

„V rámci srovnávací analýzy byl kromě medu z centra velkoměsta testován také med z venkovské oblasti v Královéhradeckém kraji. Přes určité rozdíly v některých parametrech můžeme konstatovat, že oba medy vyšly z testování jako srovnatelně bezpečná a kvalitní potravina,“ uvedl Jan Rosmus z oddělení chemie SVÚ Praha. Analyzovány byly také hodnoty polycyklických aromatických uhlovodíků v propolisu, jejichž zvýšený obsah by se v městském prostředí dal očekávat. Také tyto hodnoty byly nízké a nepředstavovaly významnou úroveň kontaminace.

Střešní včelaření získává na popularitě v rámci celé Evropy a včelstva na střechy svých sídel umísťuje řada firem i veřejných institucí. Podle střešního včelaře Augustina Uváčika je odhadovaný počet stanovišť včel v rámci České republiky zhruba 70, z toho přibližně polovina je v Praze. Zájem o včelaření v hlavním městě v posledních letech stoupá. SVS v současné době eviduje přes 800 včelařů, což je zhruba o 100 více než před dvěma lety. Pražští včelaři chovají v současné době téměř 5500 včelstev.

Včely se v Praze tradičně chovají především ve starší zástavbě rodinných domů ve čtvrtích, jako jsou například Troja, Libeň nebo Dejvice. Naopak v okrajových čtvrtích s novou zástavbou se tolik včelařů nevyskytuje. V samotném centru Prahy SVS eviduje následující počty: Nové Město 12, Staré Město 3, Malá Strana 8, Hradčany 9. Na Vinohradech, kde sídlí SVS, je v současné době evidováno 10 včelařů.

„Nápad na zřízení několika včelích úlů na střeše naší budovy přišel loni v souvislosti s rekonstrukcí historické terasy. V Praze již řada institucí střešní včely chovala. Z podstaty věci má Státní veterinární správa ke včelařství, včelám a včelím produktům nejblíže,“ sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „To, že jsme alespoň trochu navýšili počty včelstev v centru Prahy, chápeme jako prospěšný a zároveň symbolický počin.“

Projekt střešních včel SVS a SVÚ bude i nadále sloužit k výzkumným a vzdělávacím účelům. Vedle toho k propagaci obou institucí poslouží stočený med. Podle předběžných odhadů by se letos mohlo stočit přibližně sto kilogramů medu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…