Stovky učitelů absolvovaly kurzy na využití informačních technologií při výuce

03.07.2012 9:45

V úterý 26. června v 15.00 se v Institutu celoživotního vzdělávání na Mendelově univerzitě v Brně uskutečnilo závěrečné zhodnocení dvouletého projektu „MODUL - moderní učitel“. Cílem projektu bylo vytvoření online kurzů pro učitele v Jihomoravském kraji, které jsou zaměřeny na zavádění informačních technologií do výuky, obnovení znalostí práce na počítači, práce s interaktivní tabulí a programů, které je možné využít při výuce.

Stovky učitelů absolvovaly kurzy na využití informačních technologií při výuce
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

„Online kurzů se zúčastnilo téměř tisíc učitelů. Výhodou bylo, že se nemuseli uvolňovat z výuky a na kurzy dojíždět. Tutorované e-learningové kurzy, tedy vedené lektorem, který s účastníky komunikuje přes virtuální učebnu nebo chat, absolvovalo úspěšně pět set sedmdesát pět osob z celkového počtu přihlášených,“ popisuje Jaroslav Kylián, vedoucí projektu MODUL – moderní učitel.

Online kurzy byly pro učitele bezplatné, úspěšní absolventi získali certifikát o absolvování. Kurzy byly zaměřeny na využití informačních technologií ve výuce matematiky, českého jazyka, dějepisu, přírodopisu, chemie, anglického jazyka a další.

Učitelé: online kurzy nám šetří čas

„Ve vzdělávacích kurzech realizovaných v rámci tohoto projektu si učitelé velmi pochvalovali metodu výuky - tutorovaných e-learningových kurzů, kde si z pohodlí domova vlastním tempem osvojovali danou problematiku. Poznali tak mimo další možnosti využití počítače k výuce svých předmětů i všechny výhody a kvality e-learningové formy výuky a většina tuto metodu začala okamžitě aplikovat u svých studentů. I když ze začátku panovaly u kolegů učitelů obavy z kvality kurzu kvůli špatným zkušenostem z jiných školení, skeptické obavy z nekvalitního obsahu a průběhu kurzu se ani v jednom případě nepotvrdily a všichni zúčastnění byli plni nadšení,“ uvedl Petr Nosek, břeclavský koordinátor projektu MODUL – moderní učitel.

Projekt využíval Poradenská centra pro učitele, která jsou po celém kraji. Vždy se jednalo o dvě místa v okrese zastoupená jednou kontaktem na základní škole a druhým na střední škole. Momentálně jednáme s jednotlivými koordinátory o prodloužení jejich činnosti pro projekt. Aktuální informace vždy naleznete na www.modulweb.cz.

Závěrečným vyhodnocením projekt nekončí

Zájemci si mohou i po ukončení projektu požádat realizátora o studijní materiály, a to studijní opory a multimediální CD v tištěné nebo elektronické podobě.
V posledním měsíci připravujeme diseminační brožuru a následovat budou rovněž přípravné práce pro udržitelnost projektu. Aktuální informace najdou zájemci vždy na portále www.modulweb.cz

Hlavní kontaktní místa zůstávají stejné. Jedná se o sídlo firmy Profit, spol. s r. o. ve Znojmě a o Institut celoživotního vzdělávání na Mendelově univerzitě v Brně (Zemědělská 5). Zde se i po ukončení projektu je možné získat maximum informací o realizaci kurzů a dalších informací spojených se vzděláváním pedagogů v Jihomoravském kraji.

Údaje o projektu:

Společnost Profit, spol. s r. o. jako realizátor projektu připravila online kurzy pro učitele na míru. Projekt byl realizován od 22. 3. 2010 – 30. 6. 2012. Celkem se ve všech aktivitách projektu podpořilo 1121 pracovníků škol, počet nově vytvořených produktů činil 41, s komponentou ICT 26 a počet poskytovatelů služeb vzrostl na 36 osob. Příprava a realizace 37 tutorovaných e-learningových kurzů, 16 seminářů a 5 zahraničních exkurzí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tiskovky.info

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…