Jménem organizace Lestari, se kterou ZOO Liberec dlouhodobě spolupracuje na ochraně biodiverzity, předal stříbrný certifikát pan RNDr. Stanislav Lhota, přední český primatolog a zároveň zakládající člen Lestari. Slavnostní předání proběhlo v rámci 9. Mezinárodní výživářské konferenci EAZA (9th EAZA European nutrition conference), která se v liberecké ZOO konala ve dnech 26. až 29. ledna.
Diskuse na téma palmového oleje probíhá v České republice již několik let. Výsledkem je zvyšující se množství výrobků bez palmového oleje, ale také provozů a firem, které ve svých výrobních procesech palmový olej nepoužívají. Kromě výrobců potravin na tento trend reagují i stravovací zařízení. Snaží se tak vyhovět požadavkům svých hostů a zákazníků a projevit konkrétními kroky svůj zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Přestávají používat palmový olej na smažení či fritování, v další fázi pak i produkty s palmovým olejem, které používají na přípravu jídel nebo vylučují výrobky s palmovým olejem i z doplňkového prodeje.
Aktivity neziskové organizace Lestari , včetně uvedení nové certifikační značky „BEZ PALMOVÉHO OLEJE“, upozorňují na neudržitelné podmínky, ve kterých je dnes palmový olej produkován. Snaží se tak vyvíjet tlak na producenty, distributory a certifikační schémata jako je RSPO, aby začali současnou situaci řešit. Odstranit palmový olej zejména v kuchyni bývá mnohdy obtížné, protože se vyskytuje v polotovarech a dalších přísadách, které se často pro vaření používají. Stravovací zařízení tak musí projevit značné úsilí, aby jejich provozovna mohla fungovat zcela bez palmového oleje v jakékoliv jeho formě. Právě z tohoto důvodu budou stravovací zařízení hodnocena organizací Lestari ve dvou kategoriích: “Na palmovém oleji nesmažíme“ a druhou kategorií „100% bez palmového oleje“.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva