Stravovací zařízení ZOO Liberec získalo certifikát s názvem Na palmovém oleji nesmažíme

02.02.2017 15:14

Zoologická zahrada Liberec získala stříbrný certifikát „Na palmovém oleji nesmažíme“ organizace Lestari. Je to ocenění několikaleté snahy Zoo Liberec omezit spotřebu palmového oleje na všech svých úsecích a pracovištích, tedy i v gastronomických službách.

Stravovací zařízení ZOO Liberec získalo certifikát s názvem Na palmovém oleji nesmažíme
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Liberec.

Jménem organizace Lestari, se kterou ZOO Liberec dlouhodobě  spolupracuje na ochraně biodiverzity,  předal  stříbrný certifikát  pan RNDr. Stanislav Lhota, přední  český primatolog a zároveň zakládající člen Lestari. Slavnostní předání proběhlo v rámci 9. Mezinárodní výživářské konferenci EAZA (9th EAZA European nutrition conference), která se v liberecké ZOO  konala ve dnech 26. až 29. ledna.

Diskuse na téma palmového oleje probíhá v České republice již několik let. Výsledkem je zvyšující se  množství výrobků bez palmového oleje, ale také provozů a firem, které ve svých výrobních procesech palmový olej nepoužívají. Kromě výrobců potravin na tento trend reagují i stravovací zařízení. Snaží se tak vyhovět požadavkům svých hostů a zákazníků a projevit  konkrétními kroky svůj zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Přestávají používat palmový olej na smažení či fritování, v další fázi pak i produkty s palmovým olejem,  které používají na přípravu jídel nebo vylučují  výrobky s palmovým olejem i z doplňkového  prodeje.

Aktivity neziskové organizace Lestari , včetně uvedení nové certifikační značky „BEZ PALMOVÉHO OLEJE“, upozorňují na neudržitelné podmínky, ve kterých je dnes palmový olej produkován. Snaží se tak vyvíjet tlak na producenty, distributory a certifikační schémata jako je RSPO, aby začali současnou situaci  řešit. Odstranit palmový olej zejména v kuchyni bývá mnohdy obtížné, protože  se vyskytuje v polotovarech a dalších přísadách, které se často pro vaření používají. Stravovací zařízení tak musí projevit značné úsilí, aby  jejich provozovna mohla  fungovat  zcela bez palmového oleje v jakékoliv jeho  formě. Právě z tohoto důvodu budou stravovací zařízení hodnocena organizací Lestari ve dvou kategoriích: “Na palmovém oleji nesmažíme“ a druhou kategorií „100% bez palmového oleje“.

David Nejedlo po převzetí certifikátu Lestari.

První certifikaci „Na palmovém oleji nesmažíme“ získala stravovací zařízení v zoologické zahradě v Liberci dne 27.1.2017. ZOO Liberec se značnou měrou podílí na ochraně biodiverzity a životního prostředí a podporuje mnoho in situ projektů.  Proto se  již v roce 2014 rozhodla ustoupit od používání palmového  oleje, který  je jednou z hlavních příčin úbytku tropických deštných pralesů, přirozeného domova mnoha vzácných živočišných i rostlinných druhů. „Zdá se nám logické i potřebné promítnout naše snahy o záchranu biodiverzity také do všech oblastí života zahrady, což může být někdy nesnadný a dlouhodobý úkol.  Problematika palmového oleje je velmi silné téma, ale je to oblast, kterou opravdu denně a konkrétně můžeme ovlivňovat. A nám se to podařilo ve všech našich gastro provozech, tedy v restauraci Formanka, občerstvení Gibon i cukrárně Čapí hnízdo.“  dodává ředitel liberecké ZOO, David Nejdlo.

Certifikát „bez palmového oleje“ cílí na podporu stravovacích zařízení, která se chovají zodpovědně k životnímu prostředí. Chce usnadnit zákazníkům jejich identifikaci na trhu. Tato certifikace je založena na oboustranném porozumění a vůli všech zapojených subjektů směřovat ke společnému cíli, kterým je zodpovědný vztah k životnímu prostředí.  

Více informací o certifikaci najdete na http://www.lestari.cz/certifikace

ZOO Liberec je zakládajícím členem CCBC (České koalice pro ochranu biodiverzity) – platformy pro spolupráci svébytných organizací a projektů, které již řadu let působí na poli ochrany biodiverzity a rozvojové pomoci. Tyto projekty spojuje snaha o přispění k ochraně životního prostředí v místech s vysokou druhovou rozmanitostí (tzv. „biodiversity hot spots“), která se nacházejí v zemích, jež jsme si zvykli nazývat rozvojovými. Toto poslání se snaží naplňovat nejčastěji prostřednictvím komunikace a práce s místními komunitami lidí a ve spolupráci s nimi. Nejstarší zoologická zahrada na území bývalého Československa k ochraně biodiverzity přispívá svých chovem vzácných a ohrožených druhů zvířat zařazených například do EEP programů (Europian Endangered species Programme) a aktivně podporuje i řadu mezinárodních ex situ a in situ programů po celém světě.

Ochrana ex situ: Ochrana fauny a flóry mimo jejich přirozené prostředí. Principem je odebrání části ohrožené populace a její přesun do zoologických zahrad, kde je tato část populace udržována a rozmnožována, aby v případě úhynu na původním místě mohlo dojít k její obnově a navrácení. Například lvi berberští jsou ve volné přírodě již vyhubeni a přežívají pouze díky záchovným programům zoologických zahrad.

Ochrana in situ:  Ochrana živočišných druhů přímo v místě  jejich přirozeného výskytu.

Lestari se věnuje především problematice palmového oleje, který představuje jednu z největších ekologických problémů jednadvacátého století, a to jak pomocí kampaně v České republice, tak pomocí aktivit vyvíjených přímo v zemích, kde jsou ohrožovány vzácné ekosystémy. V těchto zemích Lestari ve spolupráci s místními organizacemi dále rozvíjí ochranářské a výzkumné aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…