Stravovací zařízení ZOO Liberec získalo certifikát s názvem Na palmovém oleji nesmažíme

02.02.2017 15:14 | Zprávy

Zoologická zahrada Liberec získala stříbrný certifikát „Na palmovém oleji nesmažíme“ organizace Lestari. Je to ocenění několikaleté snahy Zoo Liberec omezit spotřebu palmového oleje na všech svých úsecích a pracovištích, tedy i v gastronomických službách.

Stravovací zařízení ZOO Liberec získalo certifikát s názvem Na palmovém oleji nesmažíme
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Liberec.

Jménem organizace Lestari, se kterou ZOO Liberec dlouhodobě  spolupracuje na ochraně biodiverzity,  předal  stříbrný certifikát  pan RNDr. Stanislav Lhota, přední  český primatolog a zároveň zakládající člen Lestari. Slavnostní předání proběhlo v rámci 9. Mezinárodní výživářské konferenci EAZA (9th EAZA European nutrition conference), která se v liberecké ZOO  konala ve dnech 26. až 29. ledna.

Diskuse na téma palmového oleje probíhá v České republice již několik let. Výsledkem je zvyšující se  množství výrobků bez palmového oleje, ale také provozů a firem, které ve svých výrobních procesech palmový olej nepoužívají. Kromě výrobců potravin na tento trend reagují i stravovací zařízení. Snaží se tak vyhovět požadavkům svých hostů a zákazníků a projevit  konkrétními kroky svůj zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Přestávají používat palmový olej na smažení či fritování, v další fázi pak i produkty s palmovým olejem,  které používají na přípravu jídel nebo vylučují  výrobky s palmovým olejem i z doplňkového  prodeje.

Aktivity neziskové organizace Lestari , včetně uvedení nové certifikační značky „BEZ PALMOVÉHO OLEJE“, upozorňují na neudržitelné podmínky, ve kterých je dnes palmový olej produkován. Snaží se tak vyvíjet tlak na producenty, distributory a certifikační schémata jako je RSPO, aby začali současnou situaci  řešit. Odstranit palmový olej zejména v kuchyni bývá mnohdy obtížné, protože  se vyskytuje v polotovarech a dalších přísadách, které se často pro vaření používají. Stravovací zařízení tak musí projevit značné úsilí, aby  jejich provozovna mohla  fungovat  zcela bez palmového oleje v jakékoliv jeho  formě. Právě z tohoto důvodu budou stravovací zařízení hodnocena organizací Lestari ve dvou kategoriích: “Na palmovém oleji nesmažíme“ a druhou kategorií „100% bez palmového oleje“.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Předškolní péče

Tvrdíte, že je předškolní péče dostupnější. To je sice částečně pravda, ALE. Myslíte, že je to vaše zásluha? Není to náhodou proto, že se rodí čím dál méně dětí? A pak dostupnější také není pro všechny. Vzniká sice řada soukromých školek, dětské skupiny apod., ale máte ponětí, kolik stojí? Proč na n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AMSP: Nepřiměřené náklady a právní nejistota

7:14 AMSP: Nepřiměřené náklady a právní nejistota

Prohlášení AMSP ČR k návrhu Evropské komise ohledně cíle snížení emisí CO2 o 90 % do roku 2040