Stravovací zařízení ZOO Liberec získalo certifikát s názvem Na palmovém oleji nesmažíme

02.02.2017 15:14 | Zprávy

Zoologická zahrada Liberec získala stříbrný certifikát „Na palmovém oleji nesmažíme“ organizace Lestari. Je to ocenění několikaleté snahy Zoo Liberec omezit spotřebu palmového oleje na všech svých úsecích a pracovištích, tedy i v gastronomických službách.

Stravovací zařízení ZOO Liberec získalo certifikát s názvem Na palmovém oleji nesmažíme
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Liberec.

Jménem organizace Lestari, se kterou ZOO Liberec dlouhodobě  spolupracuje na ochraně biodiverzity,  předal  stříbrný certifikát  pan RNDr. Stanislav Lhota, přední  český primatolog a zároveň zakládající člen Lestari. Slavnostní předání proběhlo v rámci 9. Mezinárodní výživářské konferenci EAZA (9th EAZA European nutrition conference), která se v liberecké ZOO  konala ve dnech 26. až 29. ledna.

Diskuse na téma palmového oleje probíhá v České republice již několik let. Výsledkem je zvyšující se  množství výrobků bez palmového oleje, ale také provozů a firem, které ve svých výrobních procesech palmový olej nepoužívají. Kromě výrobců potravin na tento trend reagují i stravovací zařízení. Snaží se tak vyhovět požadavkům svých hostů a zákazníků a projevit  konkrétními kroky svůj zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Přestávají používat palmový olej na smažení či fritování, v další fázi pak i produkty s palmovým olejem,  které používají na přípravu jídel nebo vylučují  výrobky s palmovým olejem i z doplňkového  prodeje.

Aktivity neziskové organizace Lestari , včetně uvedení nové certifikační značky „BEZ PALMOVÉHO OLEJE“, upozorňují na neudržitelné podmínky, ve kterých je dnes palmový olej produkován. Snaží se tak vyvíjet tlak na producenty, distributory a certifikační schémata jako je RSPO, aby začali současnou situaci  řešit. Odstranit palmový olej zejména v kuchyni bývá mnohdy obtížné, protože  se vyskytuje v polotovarech a dalších přísadách, které se často pro vaření používají. Stravovací zařízení tak musí projevit značné úsilí, aby  jejich provozovna mohla  fungovat  zcela bez palmového oleje v jakékoliv jeho  formě. Právě z tohoto důvodu budou stravovací zařízení hodnocena organizací Lestari ve dvou kategoriích: “Na palmovém oleji nesmažíme“ a druhou kategorií „100% bez palmového oleje“.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Dobrý den.

Čeho se bojíte víc? STAČILA nebo SPOLU?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zdravotnictví: Výskyt svrabu v ČR narůstá

22:08 Ministerstvo zdravotnictví: Výskyt svrabu v ČR narůstá

Od začátku roku do 30. června 2025 bylo v České republice zaznamenáno 5021 případů svrabu.