Středočeské inovační centrum: Středočeši vyvíjejí světově unikátní zařízení pro monitoring koroze

18.02.2020 11:46

Nedávné zřícení mostu v pražské Troji a v italském Janově znovu ukázalo, že zanedbání údržby velkých staveb je nebezpečné a může mít tragické následky. Nové zařízení vyvíjené výzkumníky z Technoparku Kralupy (VŠCHT Praha) a ze středočeské firmy GEMA je určené nejen ke sledování nebezpečí vzniku koroze u dopravních objektů, ale také v automobilovém průmyslu, logistice i ochraně kulturních památek.

Středočeské inovační centrum: Středočeši vyvíjejí světově unikátní zařízení pro monitoring koroze
Foto: s-ic.cz
Popisek: Středočeské inovační centrum - logo

Na světovém trhu v současnosti není podobné řešení pro nepřetržitý korozní monitoring v atmosférických podmínkách. Unikátnost nového českého produktu spočívá v jeho citlivosti, zpracování dat, bezdrátovém připojení, velikosti zařízení i prodloužení životnosti baterie. Díky tomu je možné okamžitě reagovat a ochránit důležité objekty nebo přístroje, například za pomoci regulace klimatizace či dalších systémů.

„Atmosférická koroze je způsobena kombinací vlhkosti, teploty a přítomností znečišťujících látek jako jsou oxid siřičitý, výpary kyselin nebo rozpustné soli. Pokud není korozní agresivita prostředí průběžně sledována, mohou být ztráty na materiálu, nebo i lidských životech, kritické,“ říká Tomáš Prošek z Technoparku VSČHT v Kralupech nad Vltavou. „Naše zařízení lze umístit například do lodního kontejneru, datového IT centra nebo muzea, kde hrozí poškození exponátů vlivem špatné kvality ovzduší. Průzkumem trhu jsme zjistili, že o zařízení je velký zájem,“ dodává Tomáš Prošek.

Důležitou roli ve vývoji sehrálo Středočeské inovační centrum (SIC) a firma GEMA s.r.o., která do projektu vkládá znalosti v oboru vývoje pokročilých elektronických zařízení, bezdrátového přenosu dat a schopnost uplatnit nový výrobek na globálním trhu. SIC pomohlo dát oba partnery a jejich expertízu dohromady.

„Technopark Kralupy VŠCHT hledal vhodného partnera z oblasti průmyslu, který by pomohl s vývojem a především výrobou i prodejem nového zařízení. Díky naší dlouhodobé práci v terénu a znalosti středočeských firem jsme vytipovali dvě vhodné společnosti, které měly potřebné know-how a byly ochotny se do projektu zapojit. Z nich volba nakonec padla na firmu GEMA z Unhoště,“ popisuje začátek spolupráce Pavel Jovanovič, business development manažer SIC.

Projekt byl následně podpořen Technologickou agenturou ČR a získal téměř 30 milionů korun v programu Trend. Cílem je zařízení dovyvinout a hlavně s ním poté komerčně uspět u zákazníků na trhu. „Služby SIC na úrovni vzájemného propojení akademických a soukromých firem, které navíc vychází z velmi dobré znalosti místního prostředí, považujeme za vysoce přínosné a smysluplné,“ dodává za firmu GEMA Petr Šindler.

Tím ale spolupráce obou partnerů zdaleka nekončí. Obě strany připravují další projekt zaměřený na monitoring kvality ovzduší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…