Středočeský kraj: Prezident Miloš Zeman dnes navštívil Kolín, odpoledne zavítá do Kutné Hory

16.10.2013 17:01

Druhý den návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Středočeském kraji – v Kolíně besedoval se studenty a občany, odpoledne zavítá do Kutné Hory

Středočeský kraj: Prezident Miloš Zeman dnes navštívil Kolín, odpoledne zavítá do Kutné Hory
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Druhý den návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Středočeském kraji

Druhý den návštěvy Středočeského kraje zahájil prezident České republiky Miloš Zeman v Kolíně. Nejprve navštívil zdejší obchodní akademii, kde ho přivítali ředitel školy Dušan Zahrádka a statutární náměstek středočeského hejtmana Miloš Petera. V aule školy na hlavu státu čekalo 285 studentů s učiteli. Ředitel školy připomněl prezidentovi, že na zdejší škole v 60. letech studoval a předal mu kopie jeho studijních výsledků. „A můžete se přesvědčit, že prezident u nás studoval velmi dobře,“ komentoval ředitel Dušan Zahrádka fotokopii zápisu o maturitní zkoušce a závěrečném vysvědčení se samými výbornými.

Následovala diskuze, při které se jeden ze studentů zeptal, co dělá prezidentská kancelář pro propuštění dvou mladých Češek zadržovaných teroristy v Pákistánu. „Napsali jsme dopis prezidentovi, aby se tomuto problému věnoval. On nám odpověděl, že pověřil tajnou službu. Nemohu prozradit další podrobnosti, abych neohrozil bezpečnost dívek,“ odpověděl prezident. Studenty zajímal i jeho názor na podporu českých zemědělců, vztah k Evropské unii a jeho mínění na politické dění v zemi.

Z kolínské obchodní akademie zamířil prezident Miloš Zeman v doprovodu statutárního náměstka hejtmana Středočeského kraje Miloše Petery na radnici. Před vchodem ho přivítal starosta Kolína Vít Rakušan. V zasedacím sále představitelé města. „Je těžké představovat naše město někomu, kdo se tady nejen narodil ale i dlouhá léta žil. O historii města proto mluvit nemohu,“ řekl kolínský starosta Vít Rakušan, který proto mluvil o současném dění ve městě. Prezidentovi si postěžoval především na velké zadlužení města a vysokou nezaměstnanost.

„Panu prezidentovi se chceme během návštěvy středních Čech pochlubit zajímavými místy a tak jsme jeho rodný Kolín nemohli opomenout. Starosti pana Rakušana chápu, protože jako starosta nedalekého Nymburka řeším podobné problémy,“ řekl statutární náměstek hejtmana Miloš Petera.

Prezident, který měl v sále několik svých vrstevníků, známých a bývalých sousedů, vzpomínal na 20 let prožitých v Kolíně. „Prožil jsem tady krásné roky. Pak jsem se odstěhoval na Vysočinu,“ řekl Miloš Zeman. Zalitoval, že se nepodařilo vyřešit problém s vysokou nezaměstnaností obyvatel Kolína ani po výstavbě továrny TPCA, na jejíž základní kámen kdysi jako premiér české vlády poklepával. „Překvapuje mě, že kolínská automobilka nezaměstnává místní lidi,“ prohlásil prezident.

Z radnice zamířili prezident Miloš Zeman, náměstek hejtmana Miloš Petera a kolínský starosta Vít Rakušan na Karlovo náměstí, kde se konalo setkání s občany. Na kolínského rodáka čekalo několik stovek občanů. Kromě řady otázek dostal prezident od bývalých spoluobčanů i fotografii z mateřské školy, na které je on se svojí maminkou.

Z kolínského náměstí si prezident soukromě zajel na hřbitov, kde položili květinu na hrob své maminky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…