Středočeský kraj: Prohlášení ředitele krajského úřadu ke způsobu přidělování mimořádných odměn

24.08.2020 7:34

Rada Středočeského kraje byla seznámena ředitelem Krajského úřadu Středočeského kraje JUDr. Jiřím Holubem se způsobem přidělování mimořádných odměn. Jeho prohlášení pro bylo uvedeno v následujícím znění:

Středočeský kraj:  Prohlášení ředitele krajského úřadu ke způsobu přidělování mimořádných odměn
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Středočeský kraj - znak

Dobrý den, potvrzuji, že jsem dnes Radu Středočeského kraje seznámil se způsobem poskytování mimořádných odměn, který je standardní pro organizace hospodařící s veřejnými prostředky. V rámci vnitřního auditu bude nyní u jednotlivých odborů provedeno šetření ve vztahu k navrhování jednotlivých odměn a jejich odůvodňování. Problematika odměňování byla rovněž projednána s odborovou organizací.

Prostředky na platy a odměny zaměstnanců úřadu jsou součástí rozpočtu Středočeského kraje. Tyto prostředky jsou čerpány podle schváleného objemu, který na příslušný kalendářní rok schvaluje zastupitelstvo kraje. Za dobu mého působení ve funkci ředitele úřadu nikdy nedošlo k jejich přečerpání, naopak byly vždy vytvořeny přebytky. Co se týče objemu prostředků čerpaných na odměny v letech 2018 a 2019, ve srovnání s předchozími roky se nijak významně neliší.

Rád bych zdůraznil, že jako ředitel krajského úřadu plním ze zákona o krajích funkci statutárního orgánu zaměstnavatele vůči zaměstnancům úřadu. Z titulu této funkce jsem tedy pouze já oprávněn přijmout konečné rozhodnutí ohledně přiznání odměn jednotlivým zaměstnancům, a to na základě doporučení a odůvodnění vedoucích odborů.

Na obecní úrovni má obdobné postavení jako já tajemník obecního úřadu. Většina obcí České republiky však tajemníka nemá, pracovně právní úkony tak místo něj činí starosta, který je odpovědný zastupitelstvu obce. Tento postup je od krajské úpravy diametrálně odlišný: členové rady kraje nejsou oprávněni k pracovně právnímu jednání vůči zaměstnancům krajského úřadu, platovou politiku mohou ovlivňovat pouze prostřednictvím rozpočtu.

Závěrem dodávám, že všechny požadavky na poskytnutí informací ohledně výše platů konkrétních zaměstnanců a jejich jmen budou vypořádány v souladu se zákony. Anonymizace je prováděna z důvodu nesouhlasu účastníka řízení s poskytnutím osobních údajů, a to při provedení testu proporcionality, v němž převažuje právo na ochranu osobních údajů a integritu soukromého života nad veřejným zájmem na zveřejnění předmětných údajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…