Středočeský kraj chce zefektivnit fungování trhu práce ve vybraných oborech autodopravy

10.06.2015 13:05

Rada kraje na zasedání v pondělí 8. června schválila vznik Regionální sektorové dohody pro Středočeský kraj. Jejím cílem je propojit aktéry ovlivňující trh práce, a vytvořit tak funkční platformu pro jejich efektivní spolupráci.

Středočeský kraj chce zefektivnit fungování trhu práce ve vybraných oborech autodopravy
Foto: praha.eu
Popisek: Krajský úřad Středočeského kraje

„Jsme přesvědčeni, že díky regionální sektorové dohodě bude lépe uspokojována poptávka po kvalifikované pracovní síle v oborech týkajících se autodopravy,“ vysvětlil záměr projektu náměstek hejtmana pro oblast školství, mládeže a sportu Milan Němec (ČSSD). Konkrétně se jedná o profese mechanik nákladních aut, autobusů a zemědělských strojů a řidič nákladní dopravy se zaměřením na speciální tahače přepravující osobní a nákladní vozy a další stroje.

Do dohody se kromě Středočeského kraje zapojí i Svaz průmyslu a dopravy ČR, středočeská krajská pobočka Úřadu práce, Regionální rada odborových svazů sdružených v ČMKOS, Krajská hospodářská komora střední Čechy a Institut silniční dopravy ČESMAD Bohemia.

„Středočeští zaměstnavatelé v autodopravě nejčastěji zmiňují problémy s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, především v technických profesích, nevyhovující komunikaci se školami. Střední školy a učiliště podle nich nemají odpovídající obory, praxe studentů je prý krátká a nekvalitní. Vadí jim také malá publicita a podpora oboru,“ shrnul výtky středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Regionální sektorová dohoda, do níž se zapojilo dvanáct školských zařízení kraje – základních a středních škol a učilišť, by proto měla posílit kooperaci mezi zaměstnavateli a školami a mezi zaměstnavateli a úřadem práce a posílit image příslušných vzdělávacích oborů. „Díky tomu by mělo dojít mj. k lepší spolupráci při náboru nových žáků na zúčastněných školách, modernizaci a doplnění výukových prostor, což by mělo prospět ke zlepšení a lepšímu zacílení praktické výuky, či k lepší informovanosti o možnostech dotačních programů a nabídky volných míst. Do propagace těchto oborů bychom také chtěli více zapojit sociální partnery, tedy kromě našeho úřadu i zaměstnavatelské svazy, odbory a krajskou hospodářskou komoru,“ doplnil náměstek Milan Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…