Středočeský kraj nesouhlasí s dočasnou změnou integrovaného povolení pro neratovickou Spolanu

12.08.2016 19:30

Středočeský kraj nesouhlasí s 18. změnou integrovaného povolení pro akciovou společnost Spolana Neratovice pro výrobu kaprolaktamu a kyseliny sírové. Negativní stanovisko jako vyjádření územně samosprávného celku schválila Rada Středočeského kraje na jednání dne 8. srpna 2016.

Středočeský kraj nesouhlasí s dočasnou změnou integrovaného povolení  pro neratovickou Spolanu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera

„Se změnou integrovaného povolení zásadně nesouhlasíme, protože z podané žádosti vyplývá, že při výrobě kaprolaktamu a kyseliny sírové dojde na dobu šesti týdnů až dvou měsíců k vyloučení retenční nádrže. A navrhované limity vypouštěných odpadních vod ze zařízení by po tuto dobu mohly být proti přípustným hodnotám překročeny. Rada kraje musí důsledně hájit zájmy občanů a středočeské přírody. Nemůžeme proto souhlasit s žádnými úlevami, které by mohly vést k poškození životního prostředí,“ vysvětlil Marek Semerád (ČSSD), náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Firma chce zkontrolovat a případně následně i opravit přelivné věže retenční nádrže S2, která je součástí čistírny odpadních vod. A jelikož se vedení Spolany obává, že by mohlo dojít k havárii a úniku závadných látek do vod a půdy, žádá po nezbytně nutnou dobu o dočasnou změnu integrovaného povolení.

„V době, kdy je v Evropské unii zcela pochopitelně vyvíjen tlak na firmy, aby co nejvíce omezily škodlivé vlivy průmyslové výroby na životní prostředí, není v žádném případě možné, abychom se u nás vydali opačným směrem. Domnívám se, že Spolana Neratovice je natolik etablovaná firma, že zvládne těžkosti spojené s provedením diagnostiky a případné následné opravy přelivných věží retenční nádrže S2 bez úniku závadných látek do vod a půdy,“ doplnil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…