Středočeský kraj usiluje o změnu zákona o ochraně ovzduší, která by stanovila emisní limity pachových látek

25.08.2016 22:00

Středočeský kraj se chystá předložit Poslanecké sněmovně parlamentu ČR novelu zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, kterou bude zajištěno řešení problematiky pachových látek.

Středočeský kraj usiluje o změnu zákona o ochraně ovzduší, která by stanovila emisní limity pachových látek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera

„V poslední době řešíme celou řadu stížností občanů, které obtěžují různé zápachy. Zjistili jsme, že v zákoně není nikde uvedena definice zápachu a od kdy se stává škodlivý. Orgány státní správy nemají dostatečné podklady, jak pachové látky posoudit a navrhnout emisní limity pro konkrétní zařízení,“ vysvětlil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD), který s iniciativou na změnu zákona o ochraně ovzduší přišel.

Rada Středočeského kraje na jednání dne 22. srpna 2016 schválila návrh novely zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, ve znění pozdějších předpisů, kterou bude zajištěno řešení problematiky pachových látek a uložila hejtmanovi předložit jej v rámci zákonodárné iniciativy krajů na nejbližší zasedání Zastupitelstva Středočeského kraje ke schválení. 

Současné právní předpisy ochrany ovzduší nechrání občany před nadměrným zápachem. Zvlášť závažně se tento nedostatek projevuje v případech, kdy je zdrojem zápachu dlouhodobá a soustavná činnost některých zařízení - například chemické provozy, veterinární asanační zařízení, čistírny odpadních vod, kompostárny, živočišné a potravinářské výroby a další. „Stanovení emisních limitů pachových látek nebo alespoň jejich doporučených hodnot by mohlo pomoci k tomu, aby státní orgány vyžadovaly a ukládaly opatření ke snížení produkce zápachu, případně postihovaly zdroje zápachu za nepřiměřené obtěžování osob bydlících či pracujících v zápachem postižené oblasti. Toto opatření by přivítali jistě i samotní provozovatelé, aby mohli lépe čelit někdy neoprávněným stížnostem. Návrhem novely zákona o ovzduší bychom se měli zabývat na posledním veřejném zasedání středočeského zastupitelstva v tomto volebním období, které se uskuteční příští měsíc,“ doplnil středočeský hejtman Miloš Petera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…