Střely ze srpna 1968 budou na fasádě Historické budovy Národního muzea viditelné i po její rekonstrukci

21.08.2017 14:50

Zachovat stopy po střelbě mělo od počátku tvorby rekonstrukčního záměru vedení Národního muzea v plánu.

Střely ze srpna 1968 budou na fasádě Historické budovy Národního muzea viditelné i po její rekonstrukci
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Sovětští vojáci, kteří 21. srpna 1968 na budovu zaútočili střelbou, těžce poškodili fasádu, pískovcové sloupy, kamenné sochy, a také depozitáře a ředitelskou pracovnu. Útokem na muzeum došlo k poškození omítky, reliéfů, sochařské výzdoby i interiéru budovy. Velká devastace fasády si vynutila v 70. letech 20. století opravu, kdy byly poškozené části vyspraveny kamennými plombami, tzv. filuňky. Zároveň při tehdejší rekonstrukci došlo k patinaci původně světlých soch a sloupů černým nátěrem. Plomby ve ztmavlém hořickém pískovci tak zůstaly na průčelí budovy dodnes patrné.

Při současné generální rekonstrukci Historické budovy Národního muzea byly kamenné sloupy, stejně jako zbytek fasády, vyčištěny, a sloupořadí tím získalo výrazně světlejší barvu. Zabarvení fasády se tak opět vrátí ke svému původnímu vzhledu z konce 19. století. V konečné fázi rekonstrukce se bude fasáda celkově barevně sjednocovat, ale místa stop po střelbě ze srpna 1968 zůstanou viditelná i nadále.

Národní muzeum při provádění veškerých prací v Historické budově spolupracuje se zástupci Národního památkového ústavu, kteří na činnosti dohlížejí.

„Po očištění fasády se výrazně setřel kontrast mezi původními kamennými částmi a do nich vložených plomb vysprávek po střelách. Aby zcela nezanikly, ponechá se barevná odlišnost těchto míst a nedojde ke sjednocení retuší. Národní památkový ústav považuje za prioritní monumentální celistvé působení architektury budovy muzea, tvořící závěr Václavského náměstí,“ dodává Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Více informací a zajímavostí o rekonstrukci Historické budovy Národního muzea naleznete na zpravodajském portálu Muzeum 3000 (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…