Studie MasterCard: Praha se umístila mezi průměrně se rozvíjejícími městy v ČR

19.09.2012 19:57

Společnost MasterCard přichází s výsledky již 5. ročníku unikátní studie MasterCard česká centra rozvoje, kterou tradičně zpracoval tým odborníků z Vysoké školy ekonomické v Praze. V letošním roce se během první části projektu odborníci zaměřili na systémy veřejné dopravy v krajích, v druhé části se zabývali celkovým socioekonomickým rozvojem měst a krajů mezi lety 2008 a 2012. Na konečné šesté pozici se s hodnotou indexu 87,38 % umístilo hlavní město Praha.

Studie MasterCard: Praha se umístila mezi průměrně se rozvíjejícími městy v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Společnost MasterCard ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou v Praze a Sdružením CZECH TOP 100 zveřejnila výsledky druhé části unikátního projektu MasterCard česká centra rozvoje. Tentokrát se studie zaměřila na socioekonomický rozvoj ve všech 14 krajích a krajských městech. Největší socioekonomický posun zaznamenaly v uplynulých čtyřech letech Ústecký, Liberecký a Moravskoslezský kraj. Mezi krajskými městy dosáhla nejpříznivějšího vývoje Ostrava následovaná Karlovými Vary a moravskou metropolí Brnem.

Hlavní město Praha

Nejvýznamnější ekonomické centrum České republiky se vyznačuje širokou sítí služeb, významnou roli hraje cestovní ruch. Praha je přirozeným kulturním i ekonomickým centrem a mnoho obyvatel Středočeského kraje sem dojíždí za prací, službami, školou atd. „V Praze byl během monitorovaného období zaznamenán nejvyšší relativní nárůst míry nezaměstnanosti. Její hodnota se sice více než zdvojnásobila, tedy vzrostla ze 2,0 % na 4,1 %. Žádný kritický vývoj to ovšem neznamená – nezaměstnanost je v Praze stále daleko nejnižší v republice. Došlo také k 19% nárůstu vysokoškolsky vzdělané pracovní síly. Jakožto podnikatelské centrum vykazuje hlavní město nejvyšší nárůst počtu obchodních společností a plátců DPH. Z lukrativnosti Prahy také vyplývají vysoké ceny bytů a s těmi potom souvisí nejvyšší nárůst výše vyplaceného příspěvku na bydlení na jednu osobu. “ okomentoval vývoj socioekonomické situace Ing. Milan Damborský, Ph.D., zástupce ředitele Střediska regionálních a správních věd VŠE a odborný asistent Katedry regionálních studií Vysoké školy ekonomické, vedoucí zpracovatelského týmu studie MasterCard česká centra rozvoje.

V hlavním městě Praze došlo během hodnoceného období k druhému nejvyššímu poklesu závažné kriminality v České republice. Více než šestkrát (hodnota indexu 6,17) vzrostl počet uchazečů na jedno volné pracovní místo. Podobné hodnoty (6,05) zaznamenalo pouze jedno další krajské město, Brno. Také v tabulce zaměřující se na podíl uchazečů evidovaných déle než rok na celkovém počtu uchazečů o práci se Praha umístila až na dvanáctém místě s hodnotou ukazatele 1,51. Podíváme-li se však na absolutní hodnoty obou ukazatelů, zjistíme, že stále jedná o nejnižší čísla v České republice.

„Praha má řadu služeb, včetně dopravy, na vysoké úrovni. Nicméně k další modernizaci dopravy v Praze by určitě mohlo přispět propojení Opencard s platební aplikací a vytvoření multifunkční karty. Zahraničním vzorem může být podobné řešení ve Varšavě, Poznani či Gdaňsku nebo například Bratislavská městská karta. Propojení funkcí je však možné i v dalších oblastech - např. vyplácení nejrůznějších dávek poskytovaných městem, parkovné, aplikace provázané se zdravotnictvím atd.,“ prohlásila Eva Kárníková, obchodní ředitelka pro rozvoj obchodů MasterCard Europe v České republice a Slovensku.

„Ekonomickou recesi samozřejmě pociťuje i Praha a výsledky studie to potvrzují. Je ale pozitivní, že i v této situaci si hlavní město udržuje své postavení ekonomického lídra republiky a na nás je, abychom v rámci možností veřejné správy prostor pro rozvoj města i působení podnikatelských subjektů rozšiřovali,“ uvedl doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc., primátor hlavního města Prahy. „Samozřejmě kvituji i to, že v Praze došlo k druhému nejvyššímu poklesu závažné kriminality v České republice.“

Celkové výsledky

Index socioekonomického vývoje v letech 2008 – 2012 v jednotlivých krajích

Pořadí

Kraj

Hodnota indexu

Nadprůměrně se rozvíjející kraje

1.

Ústecký kraj

94,29 %

2.

Liberecký kraj

90,29 %

3.

Moravskoslezský kraj

90,14 %

4.

Karlovarský kraj

89,84 %

Průměrně se rozvíjející kraje

5.

Pardubický kraj

88,37 %

6.

Praha

87,38 %

7.

Olomoucký kraj

87,36 %

8.

Plzeňský kraj

87,19 %

9.

Jihočeský kraj

86,52 %

10.

Středočeský kraj

86,00 %

Podprůměrně se rozvíjející kraje

11.

Jihomoravský kraj

85,99 %

12.

Královéhradecký kraj

85,44 %

13.

Kraj Vysočina

84,26 %

14.

Zlínsky kraj

83,16 %

Zdroj: MasterCard česká centra rozvoje 2012

Index socioekonomického vývoje v letech 2008 – 2011 v jednotlivých krajských městech

Pořadí

Město

Hodnota indexu

Nadprůměrně se rozvíjející krajská města

1.

Ostrava

93,01 %

2.

Karlovy Vary

92,26 %

3.

Brno

87,19 %

4.

Ústí nad Labem

87,17 %

Průměrně se rozvíjející krajská města

5.

Jihlava

85,94 %

6.

Praha

85,17 %

7.

České Budějovice

84,83 %

8.

Liberec

84,51 %

9.

Pardubice

84,12 %

Podprůměrně se rozvíjející krajská města

10.

Zlín

83,45 %

11.

Plzeň

82,91 %

12.

Olomouc

81,15 %

13.

Hradec Králové

78,35 %

Zdroj: MasterCard česká centra rozvoje 2012

Kompletní výsledky a metodiku projektu naleznete v přiložené brožuře.

Více informací o projektu najdete na www.centrarozvoje.cz


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…