Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové plánuje modernizaci

16.02.2017 16:20

Projekt, který zvýší ochranu knižního fondu a zlepší zálohování pomocí digitalizace, připravuje Královéhradecký kraj ve spolupráci se Studijní a vědeckou knihovnou v Hradci Králové. Investice v odhadované hodnotě 15 milionů korun se uchází o podporu z evropských fondů prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu. Tento projekt je v souladu se Strategií ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové plánuje modernizaci
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Vypsána budou tři samostatná výběrová řízení týkající se modernizace síťové infrastruktury a vzduchotechniky a dále pořízení velkoformátového skeneru.

„Stávající počítačová síť v knihovně je stará téměř deset let a nevyhovuje tudíž současným potřebám. Velké nároky jsou kladené především na zálohování digitalizovaných dokumentů. Se samotnou digitalizací má pomoci nový skener formátu A1, který dosud v knihovně chybí. Ten, který je nyní v knihovně k dispozici, neumožňuje digitalizaci ohrožených velkoformátových periodik,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která je odpovědná za oblast školství a kultury.

Digitalizované dokumenty budou přístupné studentům i široké veřejnosti. Kromě možnosti digitálního zpracovávání velkoformátových dokumentů bude v rámci projektu zmodernizována síťová infrastruktura, zajištěno ukládání a zálohování digitalizovaných a elektronických dokumentů a prostřednictvím posílení klimatizace a doplnění zvlhčování ve stávající vzduchotechnice bude zvýšena ochrana knihovního fondu SVK HK, který je v mnoha případech unikátní.

Realizace projektu je závislá na přidělení finančních prostředků z dotačního programu a její zahájení se předpokládá nejdříve ve druhé polovině letošního roku. Žádost o dotaci byla podána na podzim a řídící výbor ITI ji doporučil ke schválení. Pro přidělení dotace je ale nezbytné nejdříve provést výběrová řízení. Projekt bude přínosný nejen pro samotnou knihovnu, ale i pro další paměťové instituce Královéhradeckého kraje a jejich uživatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…