Šumavská informační střediska obsadili plyšáci

27.10.2013 16:40

Informační střediska Správy NP a CHKO Šumava letos vydělala nejvíc peněz ve své historii. Turisty tu láká nové atraktivní zboží. Od tohoto týdne jsou zde navíc v prodeji nové plyšové hračky – třináct druhů zvířátek, které mají svůj domov na Šumavě. Správa šumavského parku také plánuje otevření specializované prodejny suvenýrů z Národního parku Šumava.

Šumavská informační střediska obsadili plyšáci
Foto: NP Šumava
Popisek: Šumavská informační střediska obsadili plyšáci

Rekordní tržby za celou dobu své existence mají informační střediska, která provozuje Správa NP a CHKO Šumava. Zrekonstruované budovy, moderní vybavení informačních středisek, které odpovídá evropským trendům a zároveň vylepšená nabídka zboží, o které mají turisté skutečně zájem - meziroční tržby ve srovnání s loňským rokem narostly o 25 procent.

V červenci roku 2012 se na informačních střediscích utržilo 324 tisíc korun. Podobné to bylo o rok předtím. Letos už je to ale více než 428 tisíc korun.

„Marketingové oddělení Správy NP a CHKO Šumava si nechalo vyhotovit průzkum trhu a potřeb návštěvníků Šumavy, zároveň se inspirovalo v mnoha informačních střediscích v zahraničí a přichází s novou koncepcí, která je ušitá na míru nejfrekventovanějšímu návštěvníkovi, kterou je rodina s dětmi. Naší strategií je mít na pultech zboží, které táhne a potěší,“ vysvětluje důvody vyšších tržeb Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Nejvíc patrný je nárůst tržeb v Informačním středisku na Kvildě. Zdejší pracovníci utržili v červenci roku 2012 zhruba 98 tisíc korun. Podobně tomu bylo i v roce 2011. Letošní tržby činí téměř 176 tisíc korun. Navíc lze předpokládat, že tržby i nadále porostou, protože nabídka se neustále rozšiřuje. Novinkou, která je na pultech informačních středisek od tohoto týdne, je 13 druhů plyšových zvířat, která patří mezi původní šumavské druhy  - je to například rys, vlk, liška, ježek, netopýr. V nabídce je i dokonce plyšový tetřev.

„Sama jsem matkou dvou dětí a stejně jako moje děti, tak děti všech kolegyní na pracovišti jsou z plyšáků, které jsou opravdu věrnými kopiemi živých zvířat, úplně nadšené. Naše děti jsou i našimi prvními zákazníky,“ prozrazuje Petra Střelečková, vedoucí Oddělení informačních středisek a ekologické výchovy Správy NP a CHKO Šumava.

„Každý plyšák je navíc opatřený speciální kartičkou, která prozrazuje dětem, jak se zvíře jmenuje, kde a jak žije, jaké má stopy a mnoho dalších zajímavých informací. Spojujeme tak hru s výukou," dodává Petra Střelečková.

Tyto suvenýry budou obrovským lákadlem pro každého návštěvníka Šumavy.

„Atraktivní a zároveň edukativní zboží, v informačních střediscích na Šumavě léta nepochopitelně chybělo, přitom je to trend v každém informačním středisku ve všech národních parcích, které jsou opravdu orientovaní na návštěvníka. Každý si z národního parku chce přivézt suvenýr a něco na památku," Jiří Mánek

Vyšší tržby oproti předcházejícím letům, souvisí i s návštěvností v informačních střediscích, která během letoška vystoupala na historické maximum.

Více na: http://www.npsumava.cz/en/5692/9225/clanek/sumavska-informacni-strediska-zazila-behem-leta-nejvetsi-naval-turistu-ve-sve-historii/

Ekonomické oddělení Správy NP a CHKO Šumava eviduje narůstající tržby v nově zavedeném e-shopu. „Lidé mají největší zájem o trička s typicky šumavskými zvířaty, ale i o didaktické materiály jako jsou například určovací klíče, šumavská pexetria nebo sešity pro školáky,“ uvádí Tomáš Fait, náměstek ředitele pro vztahy s veřejností.

Správa NP a CHKO Šumava navíc plánuje otevření specializované prodejny suvenýrů z Národního parku Šumava. „Do budoucna také chystáme založit malou manufakturu na výrobu atraktivního zboží z jeleního paroží. Zaměstnáme člověka a potěšíme turistu. Jeleních shozů máme dostatek z našich přezimovacích obůrek a výrobky z paroží se jistě stanou žádaným artiklem. Ať už to budou přívěsky, knoflíky, nebo otvíráky či kuchyňské náčiní" uzavírá Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…