Svaz lyžařů ČR: Startuje projekt LYŽUJ LESY! První závod pro školy už v úterý v Jablonci

06.01.2018 9:14

V Jablonci nad Nisou odstartuje pilotní ročník projektu LYŽUJ LESY. První díl seriálu závodů určeného pro děti základních škol je na programu v úterý 9. ledna. Jeho patronem je bývalý reprezentant a mistr světa Martin Koukal: „Kdo ví, třeba se už teď v Jablonci objeví nějaký talent, který to dotáhne až do reprezentace,“ říká.

Svaz lyžařů ČR: Startuje projekt LYŽUJ LESY! První závod pro školy už v úterý v Jablonci
Foto: Archiv
Popisek: Lyžaři

Projekt LYŽUJ LESY vznikl díky partnerství Úseku běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR se státním podnikem Lesy ČR. Jeho cílem je přivést děti k běžeckému lyžování. „Důraz klademe na začínající a neregistrované běžkaře, kterým přizpůsobíme trať závodu. Chceme dětem zábavnou a atraktivní formou představit svět běžeckého lyžování,“ říká sportovní ředitel Úseku běžeckých disciplín SLČR Lukáš Sacher. „Proto věnujeme pozornost běžeckým disciplínám Svazu lyžařů ČR, ale i novému závodu pro základní školy LYŽUJ LESY. Zájem tak chceme vzbudit u řady mladých nadšenců,“ říká generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád.

První z letošních čtyř závodů odstartuje už v úterý 9. ledna v lyžařském areálu Břízky v Jablonci nad Nisou. Žáci základních škol v něm budou rozděleni do pěti kategorií dle tříd (1. – 2. třída, 3. – 4. třída, 5. – 6. třída, 7. – 8. třída., 9. třída) a také podle toho, jestli už jsou registrováni v některém lyžařském klubu, nebo s běžkami začínají. Školy mohou své žáky přihlašovat až do pondělí 8. ledna.

„Lesy ČR podporují aktivní trávení volného času v přírodě. Stále více se zaměřujeme na děti a mládež, a proto jsme se rozhodli nejen podpořit běžecké disciplíny Svazu lyžařů ČR, ale přicházíme s novým formátem závodu pro základní školy – LYŽUJ LESY. Od této spolupráce si slibujeme spoustu nových a mladých nadšenců do běžeckého lyžování,“ říká generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád.   

Závod volnou technikou je zaměřen zejména na obratnost. Mladí běžkaři se budou muset popasovat s několika disciplínami, například se slalomem, skoky, terénními vlnami, osmičkami, jízdou pozadu, otočkami, podlézáním, přeskokem či rovnováhou na jedné noze. Trať bude pro soutěžící k dispozici před startem, aby si každý závodník mohl vyzkoušet, co ho během závodu čeká. Pořadatelé ze Ski klubu Jablonec nad Nisou jsou připraveni v omezeném množství zapůjčit lyžařské vybavení a odborně pomoci připravit lyže na závod.

Patronem prvního závodu seriálu pro děti základních škol je bývalý reprezentant, olympijský medailista a mistr světa Martin Koukal. „Celý sport se v současné době potýká s úbytkem dětí, což je velká škoda. Právě díky akcím, jako je projekt LYŽUJ LESY, jim můžeme ukázat, že běžecké lyžování je krásný sport na čerstvém vzduchu a v krásném prostředí. Věřím, že když si ho na vlastní kůži vyzkouší, tak je tento sport chytne a bude bavit,“ říká současný trenér juniorské reprezentace Koukal, který bude na závodě přítomen. „Kdo ví, třeba se už teď v Jablonci objeví nějaký talent, který to dotáhne až do reprezentace,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…