Svaz měst a obcí ČR zahájil v Ústí nad Labem Krajská setkání

17.02.2019 21:38

Třináct konferencí ve třinácti krajských městech - to jsou Krajská setkání Svazu měst a obcí ČR. Maratón jednodenních konferenčních akcí Svazu určených členským i nečlenským městům a obcím započal v úterý 12. února v sídle Krajského úřadu Ústeckého kraje v Ústí nad Labem za přítomnosti osmi desítek starostek i starostů.

Svaz měst a obcí ČR zahájil v Ústí nad Labem Krajská setkání
Foto: red
Popisek: Svaz měst a obcí ČR

V úvodním proslovu výkonná ředitelka Svazu Radka Vladyková společně s Oldřichem Bubeníčkem, hejtmanem Ústeckého kraje, pozdravili přítomné delegáty a zároveň uvítali do Svazu měst a obcí primátora Teplic Hynka Hanzu jako reprezentanta nového svazového člena. „Díky Teplicím reprezentuje Svaz nyní již téměř 8,5 milionů občanů ČR. Přibyl nám takto zároveň poslední chybějící člen z řady statutárních měst a jejich reprezentace je nyní kompletní,“ připomněla Radka Vladyková. Mezi dalšími hosty byl i primátor hostitelského města Ústí nad Labem Petr Nedvědický nebo předseda Sdružení tajemníků ČR Jaromír Zajíček.

Krajská setkání, která se budou konat v průběhu února a března postupně ve všech krajích, nabídnou představení aktivit, činností a projektů Svazu měst a obcí. Tradiční téma „aktuální legislativa“ se zaměří mimo jiné na novelu stavebního zákona, novelu zákona o sociálním bydlení, zákona o odpadech a kontrolních pravomocech NKÚ a další problematiku. Dále zazní příspěvky na aktuální témata samospráv od odborníků z ministerstev, státních institucí i firem.

Jedním z hlavních bodů programu, který zazní na všech setkáních, je příprava XVII. sněmu Svazu, který se uskuteční ve dnech 23. a 24. května 2019 v Ostravě. Podstatným tématem budou též aktuální informace k přípravě nového programového období 2021-2027 z pohledu měst a obcí. „Termín konání Sněmu byl schválen již v loňském roce, dříve než byl vyhlášen termín konání voleb do Evropského parlamentu,“ objasnila Radka Vladyková.

Přítomné hosty ústeckého setkání dále informovali svazoví zástupci o projektech Svazu měst a obcí ČR Centra společných služeb, Efektivní správa obcí a Smart City.

Z pohledu ústeckého regionu přednesl zásadní příspěvek o drogové problematice náměstek primátora statutárního města Ústí nad Labem Tomáš Vlach. Zmínil, že Ústecký kraj je po Praze druhý nejzatíženější, pokud jde o užívání nelegálních drog, a nastínil možnosti obcí v boji proti drogové závislosti a proti jejím dopadům na společnost. Důraz by měl být kladen na prevenci a sociální služby zvláště v sociálně vyloučených lokalitách, kde se setkáváme i s mezigeneračním užíváním návykových látek. Město má zavedenou funkci „koordinátor protidrogové problematiky“, který zabezpečuje programy a poradenství, prevenci na školách (náklady jsou 1,2 mil. Kč/rok). Řízení problematiky by mělo splňovat určité standardy MŠMT.

I další body programu byly věnovány aktuální problematice činnosti municipalit.

Sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021 se blíží, nový systém sčítání a s tím spojené úlohy obcí představili zástupci Českého statistického úřadu.

S povinnostmi obcí a měst při správě vodovodů a kanalizací seznámili účastníky konference zástupci Ministerstva zemědělství.

Město pro byznys pro Ústecký kraj - třetím nejúspěšnějším městem se stalo „domácí“ Ústí nad Labem, na druhém místě se umístily Lovosice a vítězem s nejlepšími podmínkami pro rozvoj podnikatelského sektoru byl vyhodnocen Děčín. Zástupce společnosti Communa Petr Lutonský vyhlásil výsledky výzkumu a předal oceněným pamětní listiny.

V rámci diskuse přečetla výkonná ředitelka Svazu usnesení Předsednictva Svazu, které odmítá navržené znění nového stavebního zákona. Postoj Svazu podpořili přítomní účastníci krajského setkání a vyzvali Předsednictvo k medializaci negativního postoje.

Krajské setkání představitelů měst a obcí Ústeckého kraje zároveň vyzvalo vedení Svazu měst a obcí České republiky k jednání s Ministerstvem vnitra o úpravě a navýšení platů starostů a místostarostů územně samosprávných celků tak, aby odpovídaly jejich postavení.

Generálními partnery Krajských setkání jsou společnosti Česká spořitelna, a. s., a ČEZ, a. s. Hlavními partnery jsou EKO-KOM, a. s., a T-Mobile Czech Republic, a. s., partnerem společnost Artechnic-Schréder, a. s. Mediálními partnery jsou deníky Lidové noviny a MF DNES a časopis Svazu Informační servis (InS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…