Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě podporuje vztahy s Čínou

25.03.2016 15:17

Desítky podnikatelských misí z Číny, šest významných podnikatelských misí českých podnikatelů do ČLR, organizování řady podnikatelských fór, vyjednávání s čínskými partnery a diplomaty o investicích a obchodu a prosazování oživení vzájemných ekonomických vztahů, včetně rychlejšího udělování víz pro byznysmeny. To jsou aktivity Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), jimiž dlouhodobě podporoval česko-čínské vztahy. Jeho milníkem je návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě podporuje vztahy s Čínou
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Přílet hlavy ČLR do Prahy je odpovědí na návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Číně, kterého doprovázela velká podnikatelská mise SP ČR, vedená jeho šéfem Jaroslavem Hanákem. „Očekává se podpis řady smluv. Očekává se povzbuzení obchodu a investic. Očekává se zvýšení zájmu o cestování. Očekává se další kapitola vzájemných vztahů,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Podle něho se SP ČR čínskému teritoriu věnuje dlouhodobě. „Do Číny jsme za poslední roky uspořádali šest velkých podnikatelských misí doprovázejících ústavní činitele. S přijíždějícími podnikatelskými delegacemi z Číny jsme na půdě Svazu zorganizovali řadu podpůrných akcí. Pravidelný dialog vedeme se zástupci čínských státních agentur na podporu investic a podnikání a sešli jsme se s desítkami vládních delegací z různých čínských měst a provincií,“ uvedl.

„Naše dlouhodobá mravenčí práce se začíná projevovat v konkrétních úspěších českých firem. Uplatnění na čínském trhu nacházejí výrobky vysoce sofistikované, hi-tech produkty a technologie s vysokou přidanou hodnotou. České firmy disponují řadou takovýchto špičkových výrobků a mají s vynaložením určitého úsilí a investic velkou šanci na čínském trhu nadále prosperovat,“ uvedl prezident nejvýznamnějšího svazu zaměstnavatelů v ČR Jaroslav Hanák.

Český vývoz do Číny dosáhl v loňském roce 45,5 miliardy korun. Vývozu do Číny dominují automobily, stroje a zařízení k výrobě energie, součásti motorových i nemotorových vozidel, čerpadla a elektrická zařízení a spotřebiče.

Donedávna byl příliv čínských investic velmi pozvolný, mezi lety 1993-2014 šlo pouze 1,54 mld. Kč. Objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem se od konce roku 2014 do počátku září 2015 zvýšil o zhruba 74 % na 4,8 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…