Svaz průmyslu vítá zmírnění sankcí, které se týkají kontrolního hlášení DPH

13.01.2016 21:18

Vyjádření Svazu průmyslu a dopravy ČR ke zmírnění sankcí u kontrolního hlášení DPH:

Svaz průmyslu vítá zmírnění sankcí, které se týkají kontrolního hlášení DPH
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) vítá snahu vlády napravit chyby nastavené kontrolním hlášením DPH a zmírnit vůči firmám jeho sankce, a to do přijetí novely zákony o DPH v polovině letošního roku. Podle zjištění SP ČR řada firem již dříve poukazovala na skutečnost, že sankce jsou příliš přísné. SP ČR bude nyní monitorovat první zkušenosti zaměstnavatelů a podnikatelů, nadále u nich přetrvávají z fungování kontrolního hlášení DPH v praxi v počátečním období.

SP ČR zastává názor, že klientský přístup a tolerance v prvních měsících musí být základem postoje finanční správy. Jak vyplynulo z dnešního jednání zástupců expertního týmu SP ČR pro daně za účasti téměř tří desítek daňových odborníků a zástupců členských firem, bude potřeba připravit podrobnou analýzu toho, co bylo zákonem schváleno a co se původně navrhovalo. Přísné sankce v původním návrhu nebyly uváděny.

Vláda dnes schválila návrh novely zákona o DPH, který zmírňuje sankce ohledně kontrolního hlášení. Pokuty v pevné výši 10 tisíc korun, 30 tisíc korun a 50 tisíc korun bude možné nově prominout z ospravedlnitelných důvodů. Promíjení by se nemělo vztahovat na plátce, kteří v posledních třech letech závažným způsobem porušili daňové nebo účetní právní předpisy. Zároveň u tisícikorunové pokuty za opožděné podání hlášení ministerstvo financí navrhuje automatické prominutí sankce jednou za kalendářní rok každému plátci, pokud sám svou chybu napraví, aniž byl správcem daně vyzván.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…