Svobodní a Soukromníci zahájili kampaň. Společně se senátorem Ivo Valentou chtějí pomoct Zlínskému kraji

19.04.2016 14:15

Snížení počtu krajských úředníků, zastavení zadlužování kraje i bobtnající byrokracie, transparentní finanční pomoc obcím a školám, jejichž absolventi si najdou dobře placenou práci. To je několik příkladů toho, s čím jdou Svobodní a Soukromníci do voleb ve Zlínském kraji. Zcela jiný přístup je podle nich jedinou šancí, jak vrátit stále více tloustnoucímu kraji dynamiku. Koalici Svobodní a Soukromníci (SaS), která je zcela novým uskupením, by podle posledních průzkumů volilo ve Zlínském kraji přes devět procent lidí.

Svobodní a Soukromníci zahájili kampaň. Společně se senátorem Ivo Valentou chtějí pomoct Zlínskému kraji
Foto: red
Popisek: Soukromníci a Svobodní

„Kraje byly dobrá příležitost, jak zajistit, aby si lidé v regionech mohli rozhodovat o tom, co společně potřebují. Místo toho vznikl další moloch, který jen diktuje, nařizuje a kontroluje. Hraje si na malou Evropskou unii, místo toho, aby skutečně pomáhal obcím a jejich občanům,“ říká předseda Strany svobodných občanů ve Zlínském kraji Tomáš Pajonk. A právě na splnění cíle, aby se kraj stal partnerem obcí a jejich obyvatel, je orientován celý volební program Svobodných a Soukromníků. „Kraj potřebuje nové myšlení, jiný přístup. Tedy něco, čeho tradiční strany, které se v jeho vedení vystřídaly již všechny, nejsou evidentně schopné. Jen stále dokola opakují tytéž sliby,“ říká slovácký senátor a podporovatel Strany soukromníků České republiky Ivo Valenta.
 
Koalice Svobodní a Soukromníci (SaS) vznikla teprve v lednu. „Jde o přirozené spojení, obě strany vyznávají stejné principy. Já jsem navíc přesvědčený, že nabízí zcela nové tváře, lidi, jejichž společným znakem je tvořivost a pracovitost. Ti všichni budou usilovat o to, aby se Zlínský kraj stal skvělým místem pro život,“ říká Ivo Valenta s tím, že bude kandidátku nejen osobně podporovat, ale také není vyloučeno, že se stane její součástí. „Již dlouho zvažujeme s celou rodinou stěhování z Monaka zpět do Zlína. Protože děti mají nastoupit na podzim do školy, naše rozhodování dostalo reálné obrysy i jasný termín. Pokud se tak stane do podání kandidátní listiny, rád přijmu výzvu a stanu se lídrem a tedy i kandidátem na hejtmana. V opačném případě jim bude Tomáš Pajonk,“ dodává Valenta.
 
Kandidátka Svobodných a Soukromníků tak ještě není zcela uzavřena, ale již teď je zřejmé, že se v jejím čele objeví jak nové tváře, tak zkušení odborníci a dokonce několik nezávislých starostů. Nebudou chybět ekonomové, odborníci na zdravotnictví a sociální péči, malí podnikatelé, zkušení manažeři, sportovci či folkloristé. Ti všichni se také podíleli na finalizaci společného volebního programu. „Ten se opírá o několik základních bodů. Chceme ukončit hru kraje na malou Evropskou unii. Netransparentní dotace chceme nahradit přímou a adresnou podporou, zastavíme krajské sociální inženýrství, zvýšíme kompetence a odpovědnost příjemců veřejných peněz. Chceme školy, jejichž absolventi si najdou dobře placenou práci. Posílíme pravomoci ředitelů škol a nebudeme bránit inspirující konkurenci škol,“ přibližuje program Tomáš Pajonk.
 
Snahou Svobodných a Soukromníků je stavět další rozvoj kraje na jeho dobrých základech v podobě šikovných a pracovitých lidí. Kampaň proto zahájili symbolickým poklepáním na cihlu. „Běžné je poklepávat na základní kámen. Ale my nepřicházíme někam, kde nic není. My chceme to dobré, co tu máme, rozvíjet. Na tom budeme stavět, ne bořit a ničit,“ poznamenal Ivo Valenta s tím, že cihla je navíc symbolem baťovské éry, kdy region zažíval nebývalý rozvoj.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne