Svoz elektroodpadu z domova si objednalo již 781 domácností

07.11.2013 8:00

Službu bezplatného svozu elektroodpadu z domácností nazvanou Buď líný si objednalo celkem 781 zákazníků. Za dva roky fungování tak projekt zbavil české domácnosti již 157 tun vyřazených elektrospotřebičů. Nejčastěji službu využívají obyvatelé hlavního města Prahy, odkud pochází téměř 43 % svezeného elektroodpadu. Odvoz nepotřebných spotřebičů si Češi objednávají nejvíce v říjnu.

Svoz elektroodpadu z domova si objednalo  již 781 domácností
Foto: tan
Popisek: Elektroodpad na skládce

Služba Buď líný, která v listopadu slaví druhé narozeniny, je určena široké veřejnosti po celé České republice. Nejčastěji ji využívají lidé v Praze a ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Druhým nejaktivnějším městem je přitom překvapivě jihočeský Tábor, odkud bylo jen za poslední rok svezeno 4,2 tuny nepotřebných spotřebičů. Nejméně objednávek naopak přichází z kraje Vysočina. Na celkovém objemu svezeného elektroodpadu se tento kraj podílí jen 0,3 %. Nejvíce objednávek provádí lidé v měsících říjen, září a duben.

„Nejčastěji si lidé objednávají odvoz v tradiční době podzimního a jarního úklidu. O svoz elektroodpadu je v tuto dobu zájem nejen v domácnostech, ale i ve firmách, školách a dalších institucích. Oblíbené je ale i období velkých letních prázdnin, kdy se lidé kromě odpočinku či péče o děti věnují rovněž úklidu domácnosti,“ uvedl Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém, která projekt Buď líný realizuje. „Nejvíce se lidé touto cestou zbavují chladniček a mrazáků, ale také dalších velkých domácích spotřebičů, jako jsou sporáky, pračky, myčky a televizory. Nemusí tak s nimi vážit cestu do sběrného dvora,“ doplnil Kubernát.

Službu Buď líný si mohou lidé objednat, pokud mají doma alespoň 25 kilogramů elektroodpadu. Staré elektro včetně baterií, zářivek či DVD stačí zabalit do vhodné krabice a udělat telefonickou či on-line objednávku. U objednávek svozu nad 150 kilogramů již není třeba spotřebiče speciálně balit. Statistiky projektu přitom ukazují, že lidé si obvykle nechávají odvést větší množství elektropřístrojů. Průměrná hodnota jedné objednávky je 211 kilogramů. Největší objednávka svozu v historii projektu přitom činila dokonce 9 635 kilogramů.

Možnost odvozu vyřazených elektrospotřebičů nabízí systém REMA také ve spolupráci s městy a obcemi. „Městům a obcím v rámci projektu Buď líný nabízíme doplnění portfolia jejich služeb v oblasti odpadového hospodářství. Spolupráce v rámci projektu pro ně přitom znamená výraznou úsporu nákladů,“ sdělil Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém. „Služba je přitom ve spolupráci s městem či obcí velmi individuální. Přizpůsobujeme ji totiž vždy místním provozním podmínkám a zavedeným postupům,“ doplnil Kubernát.  

Podíl krajů na množství svezeného elektroodpadu v rámci služby Buď líný:

Krajv                             Podíl

Praha                          42,9 %
Jihočeský                      9,0 %
Jihomoravský              11,8 %
Karlovarský                   1,3 %
Královéhradecký           3,5 %
Liberecký                      1,4 %
Moravskoslezský          2,2 %
Olomoucký                   1,6 %
Pardubický                   1,3 %
Plzeňský                       1,3 %
Středočeský               14,2 %
Ústecký                        5,6 %
Vysočina                      0,3 %
Zlínský                         3,5 %

Zdroj: REMA Systém

3 nejaktivnější města v roce 2013:

Město                         Množství elektroodpadu
Praha                                    22, 5 tun
Tábor                                      4,2 tuny
Brno                                        3,3 tuny

Zdroj: REMA Systém

O projektu Buď líný

Služba společnosti REMA Systém Buď líný realizuje svoz nepotřebných elektrospotřebičů z domácností. Služba je zdarma, funguje v rámci celé ČR a je určena pro širokou veřejnost. Svoz se týká veškerých elektrospotřebičů, tedy například elektrických sekaček, pil, praček, televizí, monitorů, počítačů, fénů, rychlovarných konvic, ale i baterií, zářivek, tonerů, CD a DVD. Odvoz vyřazených elektrospotřebičů lze jednoduše objednat telefonicky na čísle 840 550 650, nebo na internetu na stránkách www.budliny.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…