Symfonický orchestr Českého rozhlasu: Alina Pogostkina hraje Mendelssohna

12.12.2018 19:59

…ale nejen to. Na svém druhém koncertu v sezoně uvede šéfdirigent a umělecký ředitel rozhlasových symfoniků Alexander Liebreich také předehru k opeře Lazebník sevillský Gioacchina Rossiniho a Šestou symfonii Antonína Dvořáka.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu: Alina Pogostkina hraje Mendelssohna
Foto: rozhlas.cz/ Khalil Baalbaki
Popisek: SOČR v Rudolfinu

Dá se předpokládat, že večer bude mít osobitě krásnou atmosféru – jednak pro blízkost času vánočního a také pro vynikající úroveň umělců. Skvělá rusko-německá houslistka Alina Pogostkina spolupracovala např. s Paavo Järvim nebo Gustavo Dudamelem – a jistě si výborně porozumí také s Alexandrem Liebreichem a SOČRem.  Koncert se koná v pondělí 17. prosince od 19.30 hodin v Rudolfinu, jeho přímý přenos vysílá ČRo Vltava a záznam nabídne 19. prosince ČRo D-dur.

Rossini je autorem devětatřiceti oper; jeho životním opusem nesporně zůstává komedie Lazebník sevillský, která se na jeviště dostala v Římě roku 1816. Je plná neodolatelných situací, ale také invenční svižné hudby a virtuózních árií. Ačkoli předehra s operou motivicky nesouvisí, skýtá nemenší posluchačské potěšení.

Svůj Houslový koncert e moll vytvořil Felix Mendelssohn-Bartholdy roku 1844. Byl tehdy šéfdirigentem lipského Gewandhausorchestru a na skladbě úzce spolupracoval s koncertním mistrem tělesa, Ferdinandem Davidem. Vzniklo opojně krásné dílo, které se dnes řadí mezi nejuváděnější opusy daného žánru.

Devět symfonií Antonína Dvořáka pokrývá v jeho tvorbě období tří desetiletí. Dvořákovo umění za tu dobu získalo svrchovanou jistotu, zároveň zůstalo trvale zakotveno ve zdravé české muzikalitě, upřímné emocionalitě i slovanské vřelosti a melancholii. Šestá symfonie z přelomu léta a podzimu roku 1880 je už skutečně mistrovským opusem. Vznikla na přání šéfdirigenta Vídeňských filharmoniků Hanse Richtera.

PROGRAM:

Gioacchino Rossini (1792–1868): Lazebník sevillský, předehra k opeře
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847): Koncert pro housle a orchestr e moll, op. 64
Antonín Dvořák (1841–1904): Symfonie č. 6 D dur, op. 60  

Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Alexander Liebreich – dirigent
Alina Pogostkina – housle

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 17. PROSINCE V 19.30 HODIN
Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.
Záznam nabízí ve středu 19. prosince od 20 hodin ČRo D-dur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…