Tazatelé ČSÚ mají nové průkazy

14.12.2016 13:41

Tazatelé Českého statistického úřadu vyrážejí v lednu do terénu s novými průkazy. Lidé si budou moci snadněji ověřit jejich identitu prostřednictvím internetové aplikace.

Tazatelé ČSÚ mají nové průkazy
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Průkaz tazatele je vyroben z polykarbonátové karty, která je oboustranně potištěná, nese logo ČSÚ a je opatřena ochrannými znaky. Na přední straně je umístěn 16místný identifikační kód tvořený náhodnými alfanumerickými znaky. „Když vás osloví tazatel ČSÚ, musí předložit svůj průkaz tazatele a občanský průkaz. Pokud si přesto nebudete jisti jeho identitou, stačí na našem webu zadat do ověřovacího formuláře kód z průkazu,“ vysvětluje místopředseda ČSÚ Roman Bechtold. Aplikace bude od začátku roku 2017 dostupná ZDE. Po zadání kódu se zobrazí údaje o tazateli, který je oprávněným držitelem průkazu, příp. informace o tom, že daný průkaz je neplatný.

Nové opatření má posílit důvěru veřejnosti v tazatele ČSÚ a zabránit třetím osobám v podvodném jednání, říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová: „Lidé by nyní měli mít jistotu, komu své údaje svěřují. Mohou se spolehnout na to, že je poskytují důvěryhodné instituci a že jejich data budou zpracována korektně a v souladu s naší povinností mlčenlivosti.“

Tazatel je zaměstnancem ČSÚ a je pověřen výkonem funkce pro výběrová šetření u domácností. ČSÚ spolupracuje s přibližně 600 tazateli. Necelá polovina z nich je ve služebním poměru. Zbývající část je zaměstnávána na pracovní dohody pro konkrétní šetření. Tazatelé v současné době oslovují respondenty ve třech statistických zjišťováních, mimo jiné v Integrovaném šetření u domácností. Od Nového roku se zaměří také na celoroční zjišťování statistiky rodinných účtů, která prošla významnou reformou. V lednu bude nový způsob tohoto šetření zahájen v plném rozsahu. Více se dočtete v aktuálním vydání Statistiky&My (ZDE).

Vzor nového průkazu tazatele ČSÚ:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …