Technologie hlavního města Prahy: Karlův most zase svítí

05.03.2020 15:13

Městská společnost Technologie hlavního města Prahy mu opravila slavnostní osvětlení a instalovala speciální clony.

Technologie hlavního města Prahy: Karlův most zase svítí
Foto: thmp.cz
Popisek: Technologie hlavního města Prahy - logo

Od minulého týdne gotickou architekturu Karlova mostu a jeho bezprostředního okolí opět zdůrazňuje všech dvě stě třicet svítidel. Část z nich musela být v říjnu minulého roku dočasně vyřazena z provozu, probíhala totiž jejich plánovaná rekonstrukce. Světla na ledolamech navíc oslňovala lodě proplouvající pod mostními oblouky, městská společnost Technologie hlavního města Prahy (dále „THMP“) proto nechala navrhnout speciální clony pro eliminaci oslnění. Ty během února instalovala a po čtyřech měsících nasvícení uvedla opět do plného provozu.

V rámci kompletní výměny ledolamů před Karlovým mostem probíhalo v loňském roce i demontování slavnostního osvětlení a jeho repasování. „Funkční zkouška nám ukázala, že svítidla na ledolamech nedostatečně eliminují oslnění dopravních prostředků proplouvajících pod oblouky Karlova mostu, ačkoliv byla opatřena clonami. Proto jsme je dočasně vyřadili z provozu a v součinnosti se Státní plavební správou učinili kroky k zajištění bezpečnosti lodní dopravy v hlavním městě,“ vysvětlil radní HMP Jan Chabr.

„Za tímto účelem jsme nechali navrhnout a následně vyrobit speciální žaluziové clony svítidel slavnostního osvětlení, ty jsou nově opatřené i barvou zamezující oslňování,“ popsal opatření předseda představenstva THMP Tomáš Jílek a dodal, že mimo to proběhla kompletní výměna vnitřní výzbroje svítidel, kabeláže, očištění a nátěr pomocných ocelových konstrukcí a svítidla na ledolamech byla doplněna i o ochranu proti poškození ptactvem. Poté co nově instalovanou techniku pracovníci THMP seřídili, proběhla její provozní zkouška za účasti Státní plavební správy, která povolila opětovné rozsvícení. Od minulého týdne tak nejznámější český most opět dotváří nezaměnitelné panorama  večerní Prahy.

Společnost THMP zajišťuje slavnostní osvětlení 140 pražských architektonicky významných staveb. „Noční nasvětlení památek nabízí ojedinělý pohled, nenarušuje ho totiž množství jiných prvků, jako jsou například okolní budovy nebo reklamy. V noci tak umíme zajistit, aby dominovala jen ta část Prahy, kterou chceme zdůraznit,“ popsal Tomáš Jílek s tím, že o slavnostní nasvícení památek se každý den starají dvě specializované posádky.

Osvětlení pražských památek se spouští po západu slunce postupně vždy ve tříminutovém intervalu podle jejich stáří. V potemnělém prostředí nejdříve vyniknou stavby z 10. století a jako poslední se rozsvítí nejmladší pamětihodnosti. Karlův most postavený ve 14. století tak přijde na řadu vždy dvanáct minut po památkách, které se rozsvěcují jako první.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…