Technologie hlavního města Prahy: Petřín se letos barevně rozsvítí hned několikrát. Poprvé už příští úterý

11.03.2020 17:05

Petřínská rozhledna svítí každý den po setmění v bílé barvě. K připomenutí významných dní a událostí ji městská společnost Technologie hlavního města Prahy (dále „THMP“) pravidelně nasvěcuje do různých barevných odstínů. Letos se poprvé rozzáří v barvách už příští úterý při příležitosti Dne svatého Patrika.

Technologie hlavního města Prahy: Petřín se letos barevně rozsvítí hned několikrát. Poprvé už příští úterý
Foto: thmp.cz
Popisek: Technologie hlavního města Prahy - logo

„Pro speciální nasvícení je Petřínská rozhledna vybavena moderní soustavou čtyřiceti LED svítidel. Díky ní můžeme tuto pražskou dominantu na Malé straně využívat jako světelný symbol a upozorňovat tak na významná výročí nebo světové události. Loni jsme ji například rozsvítili do státních barev České republiky v době oslav třicetiletého výročí Sametové revoluce nebo do francouzské trikolory k vyjádření solidarity s Francií po požáru katedrály Notre-Dame,“ popsal důvody osvětlování rozhledny radní HMP Jan Chabr.

Podle předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka se Petřínská rozhledna letos poprvé barevně rozzáří třetí březnové úterý. „Lidé v tento sváteční den pijí zelené pivo, jedí zelené jídlo nebo nosí zelené oblečení. My se k celosvětovým oslavám irského patrona svatého Patrika připojujeme zeleným nasvícením rozhledny,“ vysvětlil Tomáš Jílek s tím, že v letošním roce bude Petřín svítit barevně například i na Mezinárodní den světla nebo na Světový den porozumění autismu.

Každé LED svítidlo na Petřínské rozhledně má dvě části. V jedné polovině jsou bílé zdroje a v té druhé RGB diody. To umožňuje barvy plynule měnit a nastavovat jejich intenzitu. „V první polovině letošního roku plánujeme rozhlednu doplnit i o komunikaci s naším dispečinkem. Budeme tak schopni dálkově diagnostikovat jednotlivá svítidla a v případě jejich závady operativně reagovat. Našim technikům to navíc umožní měnit barevnou kompozici rozhledny přímo od stolu,“ popsal plány THMP Tomáš Jílek.

Petřínská rozhledna jako jediná z pražských památek svítí celou noc. „Vzhledem k tomu, že je umístěna mimo obytnou zástavbu, její nasvícení nikoho neruší. Klademe důraz i na to, aby osvětlení rozhledny nezpůsobovalo nadměrný světelný smog. Proto se při slavnostním osvětlování příliš nepoužívají blikající světla nebo různé složitější efekty, i když to technologie umožňuje,“ uzavřel Jan Chabr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…