Toulcův dvůr: Mezinárodní den mokřadů a blat

30.01.2018 15:51

Svátek budou mít 2. února všechny močály, bažiny, slatě, rašeliniště, blata a další tyto významné plochy, včetně toho v hostivařském Toulcově dvoře. Již 47 se 2. února připomínají tyto velmi vzácné biotopy. Nenahraditelné části ekosystému, které mizí před očima a to nejen v rozrůstající se Praze, ale na celém světě.

Toulcův dvůr: Mezinárodní den mokřadů a blat
Foto: toulcuvdvur.cz
Popisek: Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr - logo

Česká republika je aktivním členem Ramsarské úmluvy o mokřadech od prvního dne jejího vzniku. Na seznam mokřadů mezinárodního významu je zapsáno i 12 českých, jako např. Šumavská, Krkonošská a Krušnohorská rašeliniště, Lednické a Třeboňské rybníky, Litovelské Pomoraví či Mokřady Liběchovky a Pšovky. Tyto mokřady jsou mj. i významným místem při migraci ptáků.

„Ačkoliv se taková úmluva může zdát mírně kuriózní, mokřady jsou jedním z nejdůležitějších biotopů na naší planetě,“ upozorňuje Ing. Lenka Skoupá, předsedkyně Toulcova dvora, Střediska ekologické výchovy. Důležitý význam mokřadů spočívá v množství vody, kterou dokáží zadržet, a té dokáží zadržet podstatně více, než uměle vytvářené vodní nádrže. Mokřady se významně podílejí na koloběhu vody v přírodě, udržují vodu v krajině, příznivě ovlivňují podnebí velkým výparem, který spotřebovává většinu tepla ze slunečního záření dopadajícího na mokřadní lokality. Pohlcují nadbytečný oxid uhličitý z ovzduší. V době změny klimatu, kdy se u nás střídají sucha a povodně, význam mokřadů stále vzrůstá. O řadu malých mokřin přicházíme doslova každým dnem rozvojem měst, stavbou velkých logistických a obchodních centrem, odvodňováním a zpevňováním ploch a i proto má mokřad u nás na Toulcově dvoře má velký význam také z celopražského hlediska,“ dodává Lenka Skoupá a pokračuje: „Nachází se zde několik ohrožených živočichů a podobně jako ostatní mokřady představuje také tento mokřad ochranu před povodněmi.“

Toulcův dvůr k tomuto dni připravil odpolední přednášku s ekologem Karlem Keroušem, který se dlouhodobě mokřady zabývá. Toto setkání je připravení již na čtvrtek 1. 2. 2017 od 17.00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…