Transformátor z Temelína směřuje na Ukrajinu, ČEZ chce pomoci při obnově tamní energetické infrastruktury

29.12.2022 17:42 | Komerční článek

Přes třicet důležitých energetických zařízení daruje ČEZ svému energetickému protějšku, společnosti DTEK Group na Ukrajině. ČEZ tak chce pomoci při zprovozňování válkou poničené ukrajinské energetické infrastruktury. Většina zařízení jde z klasických elektráren, v těchto dnech zamířil na Ukrajinu náklad z Jaderné elektrárny Temelín.

Transformátor z Temelína směřuje na Ukrajinu, ČEZ chce pomoci při obnově tamní energetické infrastruktury
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Transporty mezi ČEZ ukrajinskou energetickou společností DTEK probíhají postupně. První „energetické zásilky“ odešly ještě před Vánoci. Šlo například o vypínače z rozvodny Výškov. V těchto dnech na Ukrajinu putuje transformátor z Jaderné elektrárny Temelín, který slouží k převodu napětí proudu z 6 kV na 400 V. V Temelíně mají v současné době dvě podobná zařízení. Pro třetí neměli využití, proto se ho vedení rozhodlo věnovat ukrajinské energetické společnosti DTEK Group.

„Jde o nevyužívané, ale plně funkční zařízení. V energetice jsme zvyklí si maximálně pomáhat,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZ.

Podobné transporty vysílá ČEZ i z klasických elektráren Prunéřov, Dětmarovice, Energotrans nebo rozvodné stanice Výškov ČEZ Distribuce. Celkově ČEZ vybaví 13 kamionů s energetickou pomocí, ať už se standardním návěsem nebo s cisternami v případě převozu transformátorového oleje. Na Ukrajinu přesouvá vypínače, odpojovače, bleskojistky, transformátory či dokonce transformátorový olej. Většinou se jedná o zařízení, které bylo odstaveno z provozu s ohledem na dekarbonizační strategii ČEZ, momentálně se nevyužívá, případně o skladové zásoby.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 16,1 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Informace z JE Temelín 29. 12. 2022

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

První i druhý blok jsou v provozu. Pomocné systémy elektrárny pracují podle provozní potřeby bloků.

Informace o parametrech na 1. bloku: 

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1101 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 8 059 219 MWh

Informace o parametrech na 2. bloku:

  • blok je v provozu 
  • výkon turbogenerátoru – 1098 MWe 
  • výroba elektřiny od začátku roku: 8 076 060 MWh

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…