Transparency International: Sojka nebo udavač? Co zaznělo na akci #Zapískej ve Světozoru

29.10.2015 17:18

Na akci ke kampani #Zapískej jsme se 21. 10. sešli v Kině Světozor na promítání filmu Serpico. Celá událost se nesla v tématu whistleblowingu – poděkování partnerům naší kampaně a vysvětlení cíle kampaně, filmová klasika v podání Al Pacina jako policisty a whistleblowera Franka Serpica a na závěr panelová debata s Pavlem Nechalou (spolupracovník Transparency International Slovensko), Daliborem Fadrným (Úřad vlády ČR) a Petrem Leyerem (Právní poradna TI).

Transparency International: Sojka nebo udavač? Co zaznělo na akci #Zapískej ve Světozoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR

#Zapískej ve Světozoru: projekce filmu SERPICO + debata na téma whistleblowing. www.zapiskej.cz | zdroj: TI

David Ondráčka, ředitel TI vítá diváky na #Zapískej ve Světozoru. www.zapiskej.cz #zapiskej | zdroj: TI

David Ondráčka, ředitel TI, děkuje partnerům večera #Zapískej ve Světozoru a kampaně www.zapiskej.cz #zapiskej: Havas Worldwide Prague | U.S. Embassy Prague | Antonín Kratochvíl | Ministerstvo vnitra České republiky. | zdroj: TI

Zleva: David Ondráčka, ředitel TI, předává děkovný certifikát Edu Kaubovi, kreativní ředitel Havas Worldwide Prague, za spolupráci na kampani www.zapiskej.cz #zapiskej | zdroj: TI

Po zhlédnutí filmové klasiky mohli diváci zůstat ještě na panelovou debatu, v rámci které jsme řešili obecný pohled na whistleblowing a srovnání českých legislativních návrhů se slovenskou legislativní úpravou.

Dalibor Fadrný z Úřadu vlády viděl budoucnost českého zákona optimisticky: „Současná vláda se zavázala k přijetí tohoto zákona a to v druhé polovině svého funkčního období, takže do konce roku bychom měli mít alternativy zákona, inspirovat se budeme zákonem na Slovensku, předložen vládě by měl být do června 2016 a s účinností do června 2017.“

Podnětné dotazy padaly z řad publika. Jednou z nejčastějších otázek bylo, zda není třeba ukazovat vzorové případy.

„Je obtížné prezentovat živé kauzy, jelikož se dbá na anonymitu jedince. Mnohdy sami whistlebloweři nechtějí veřejně vystupovat a sdílet své příběhy. Možná s velkým odstupem času,“ komentoval problém vedoucí právní poradni TI Petr Leyer.

Jeden z dotazujících trefil poměrně bolavé místo problematiky – chybějící český ekvivalent pro slovo whistleblower, který by neměl negativní konotaci. Sám navrhl pojmenování „sojka“.

„Já v souvislosti s přípravou zákona oslovil jazykovědný institut Ludovíta Štúra, poslali mi analýzu na 10 stran o tom, že jednoslovný název má vždy negativní tendenci, proto my používáme „oznamovatel korupce“. Uvidíme, třeba nás budete inspirovat svými nápady vy v Čechách,“ podělil se Pavel Nechala o svou zkušenost z přípravy slovenské verze zákona.

Obecně panovala shoda na potřebě změnit vnímání veřejnosti a na nutnosti přijmout v ČR zákon v nejkvalitnější možné podobě, tak jak o to usilujeme v kampani #Zapískej.

Pokud jste svým podpisem výzvu na www.zapiskej.cz ještě nepodpořili, neváhejte. Čím více lidí zapíská, tím hlasitěji bude naše výzva slyšet!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…