Trojkoalice: Plníme sliby – tramvajenka je o 1100 korun levnější

30.06.2015 17:59

Od 1. července bude celoroční jízdenka na MHD zlevněna ze současných 4750 korun na 3650 korun a Pražané tak budou moci jezdit za slibovaných 10 korun denně. Jedno z hlavních předvolebních témat Trojkoalice Strany zelených, KDU-ČSL a STAN je splněno.

Trojkoalice: Plníme sliby – tramvajenka je o 1100 korun levnější
Foto: praha.eu
Popisek: MHD Praha, ilustrační foto

„Jsem rád, že se nám podařilo prosadit to, co výborně funguje například ve Vídni. Od zlevnění na deset korun denně si slibujeme více cestujících v MHD a naopak méně aut v pražských ulicích,” říká předseda zastupitelského klubu Trojkoalice a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek.

V rakouské metropoli byl obdobný záměr realizován v roce 2012, kdy vídeňští zelení prosadili snížení ročního předplatného o téměř 19 %, konkrétně ze 449 na 365 eur, tj. 1 euro denně. V reakci na toto opatření vzrostl ve Vídni prodej ročního předplatného o 20 % a díky tomu se navýšil podíl veřejné dopravy v tomto městě.

Současná změna však nespočívá pouze ve zlevnění ročního kuponu o 1100 korun, ale nově mohou MHD jezdit zdarma psi a osoba, která doprovází dítě do tří let věku.

„Chceme, aby se Praha konečně oprostila od éry, kdy byla v masivní míře podporována hlavně automobilová doprava. I nadále budeme prosazovat zkvalitňování pražské MHD a chceme ve větší míře podporovat cyklistickou a pěší dopravu,” dodává Ondřej Mirovský, místopředseda Výboru pro dopravu a evropské fondy ZHMP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …