Turistický spolek Lipenska: Hořičtí zkouší Pašije, na Květnou neděli zahrají v Českém Krumlově

27.03.2023 22:11 | Tisková zpráva

Hořičtí ochotníci mají za sebou první zkoušku před letošní první inscenací pašijových her, které se budou hrát v nedělí 2.dubna v zadní klášterní zahradě v Českém Krumlově. Jedná se o velkolepé, divadelní ztvárnění novozákonního příběhu o ukřižování Ježíše Krista, kdy se na scéně objeví až 60 herců. Hořičtí ho hráli poprvé před 30 lety, v roce 1993. S výjimkou covidové pandemie, tu hrají pašije každý rok.

Turistický spolek Lipenska: Hořičtí zkouší Pašije, na Květnou neděli zahrají v Českém Krumlově
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Tímto představením v Českém Krumlově začíná velká, mezinárodní akce nazvaná Europassion 2023, jejímž vyvrcholením bude setkání herců a znalců pašijových her z 15 států Evropy. Kongres Europassion 2023 se koná od 8. do 11.června. „Přípravy na kongres Europassion probíhají zatím dobře, kalendář je na každý den téměř do června plný. Momentálně pilujeme náklady a schéma simultánních překladů a taky nám stále chybí finance. Čeká nás ještě celá logistika, výstavy, překlady a dodělávky v hořickém amfiteátru,“ uvádí Miroslav Kutlák, jeden z hlavních organizátorů a principál hořických ochotníků.

Podle něj byla mluvená zkouška perfektní a herci jsou připraveni znovu podat nezapomenutelný výkon. „Na představení v klášterní zahradě v Českém Krumlově se těšíme moc a taky se modlíme za počasí,“ uvádí Kutlák. Režisér Jakub Baran vedl celou zkoušku. V sále zdejšího kulturního domu se sešlo deset herců, jako první se na řadu dostala dvojice Ježíš a Marie. „I pro mě to bylo velké představení. Bylo úžasné pozorovat práci režiséra. Herci k tomu přistupovali s vážností a respektem a bylo vidět a slyšet, že to není opravdu jednoduché, chcete-li aby divák pochopil, ale i mnohdy pocítil, co mu sdělujete,“ uvedl Kutlák.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí

V roli Ježíše se tentokrát potil Jakub Suchánek, dlouhovlasý podnikatel z Černé v Pošumaví. Roli Marie zkoušely Věra Kolouchová i Vlaďka Dvořáková, které hlavní ženskou roli alternují. Režisér Baran zároveň hrál i roli Kaifáše, a tak se se zkoušeli i role ve Velké radě. „Zkoušeli jsme duet Annáše a Kaifáše. Annáš, kterého hraje zkušený pašijový matador Gerhard Scherhaufer a zmíněný Kuba Baran předvedli, jak to má vypadat. Postupně se dle scénáře zapojovali i ostatní ve velké radě,“ shrnuje Míra Kutlák.

Velkou pochvalu za přednes i celkový herecký projev si podle kolegů zaslouží i Josef Varhaník v roli Piláta Pontského. Ten je rodákem z Hořic na Šumavě, dnes je v důchodu, ale celý život pracoval u dráhy. Heroda ztvárnil důchodce a bývalý voják z Hořic Stanislav Tonar, který znovu perfektně uměl text. V jeho případě šlo během zkoušky pouze o nastavení síly hlasu, aby si jeho výkon mohli užít i divák v zadních řadách.

Pak přišla řada i na Jidášův falešný polibek. „Moc mi to nešlo, ale slibuji, že natrénuji podle představ režiséra,“ říká Miroslav Kutlák, který hraje Jidáše. Druhá zkouška, pro větší ansámbl, se bude konat v sobotu 1. dubna. V neděli 2. dubna, před krumlovským představením, je v plánu ještě generálka, v 15 hodin se bude hrát v malém komorním prostoru zadní klášterní zahrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…