Turistický spolek Lipenska: V Rožmberku našlo azyl více než 90 ukrajinských uprchlíků

24.03.2022 21:20 | Tisková zpráva

V Rožmberku nad Vltavou, který je oblíbenou vodáckou zastávkou při sjíždění Vltavy, našlo azyl 92 uprchlíků z Ukrajiny. V naprosté většině se jedná o děti a ženy, jen dva jsou muži v seniorním věku. Pochází z oblasti Žitomiru, což je město, které bylo válkou postižené jako jedno z prvních.

Turistický spolek Lipenska: V Rožmberku našlo azyl více než 90 ukrajinských uprchlíků
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Všichni našli střechu nad hlavou v ubytovacím zařízení České pošty. Zařízení, které se nachází v komplexu budov zdejšího zámku, není v provozu dva roky. „Jsou velice aktivní. Už tu uklízí, perou. Budou si tu chtít vybudovat dětskou skupinu, kdy někdo bude hlídat a někdo bude v práci,“ uvedl starosta Rožmberka Bohuslav Čtveráček. Podle jeho informací se o ně zajímají již místní podnikatelé, kteří jim v brzké době nabídnou práci. „Oni ale mají jasnou představu, že se za pár týdnů vrací na Ukrajinu,“ dodal.

Česká pošta jim v Rožmberku poskytuje ubytování a stravu zdarma. Humanitární pomoc uprchlíkům řídí a organizuje město Rožmberk, které v počátku pomohlo při zajištění nejnutnějších hygienických prostředků a stravy pro nejmenší děti. „V první fázi jsme finančně pomohli při zajištění nejnutnějších hygienických prostředků a stravy pro nejmenší děti. Velmi rychle se zvedla vlna pomoci ze strany českých a byla uspokojena vstupní poptávka po oblečení, hygienických potřebách a stravy pro nejmenší děti,“ uvedl Čtveráček.

V tomto ohledu skvěle fungují sociální sítě, kde místní na výzvy týkající se nedostatku okamžitě reagují. „Nadále budeme touto cestou zveřejňovat vzniklé potřeby a dopředu děkujeme za pomoc. Materiální pomoc bude soustředit na úřadu města a průběžně uvolňovat dle potřeby,“ uvedl Čtveráček s tím, že město také zřídí transparentní účet, což umožní poskytování finanční pomoci.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

O možnost přispět se zajímají občané, firmy ale i sousední města a obce. Samotní uprchlíci již získali pobytová víza a zaregistrovali se do systému zdravotní péče. Nyní si postupně zřizují bankovní účty, podávají žádosti o humanitární pomoc a registrují se na pracovním úřadě.

„Největší problém je nyní s internetem. Týden řešíme připojení metalickou cestou, teď se ukázalo, že není možné. Připojení vzduchem bude mít nízkou kapacitu. Pro ně je to jediné možné spojení s domovem. I když informace z Ukrajiny nejsou povzbudivé,“ doplnil starosta. Pochvaluje si také spolupráci s městem Vyšší Brod. Zdejší hasiči povezou tento týden děti na lékařskou prohlídku k lékaři do Vyššího Brodu. Národní památkový ústav pro ně chystá prohlídku zdejšího gotického hradu.

„Přes nesmírně složitou situaci uprchlíků musím říct, že si vytvořili vnitřní organizaci a chovají se velmi zodpovědně. Těžko se vžívá do pocitů lidí, kteří denně čelí tragickým informacím z války o osobních ztrátách na majetku, ale především o zranění nebo dokonce smrti blízkých. Je jasné, že v této chvíli nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho ještě potrvá tato, pro všechny nepříjemná a komplikovaná situace. Věřím, že současná atmosféra solidarity vydrží mezi občany co nejdéle,“ uzavřel starosta.

Rožmberk není jediným městem na Lipensku, které v této složité době pomáhá. Možnost ubytování nabídly lipenské kempy. Horní Planá chystá na 9.dubna festival, jehož výtěžek pomůže Ukrajině. Lyžařský areál ve Frymburku dal celou sobotní tržbu na konto Člověka v tísni. V hotelu Relax budou mít charitativní ukrajinské menu, lipenští záchranáři učí ukrajinské děti plavat.

„Ještě před měsícem jsme si mohli myslet, že žijeme v idylické době. Poslední měsíc nám ale ukázal jak moc musíme být vděčni za každý den života v klidu a míru a že je třeba si vážit každé maličkosti. Je pro nás novým faktem, že máme tisíce nových ukrajinských sousedů a já mohu být jen pyšný, že Lipensko se k problému postavilo čelem a otevřelo svoji pomocnou náruč napříč celým regionem. Členové Turistického spolku Lipenska zde nejenom žijí, podnikají, ale také pomáhají, když je to zapotřebí. V Rožmberku je skvělá parta lidí, kteří tohle všechno umí a držím palce, aby vše zvládli a samozřejmě, aby se co nejdříve vrátil život do starých kolejí. Věřím, že to bude s novými ukrajinskými přáteli, kteří k nám za čas budou jezdit na dovolenou,“ uvádí předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

7:02 Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

Ústecký kraj v uplynulých deseti letech úzce spolupracoval s regionem srbského Banátu. V letošním ro…