Týden radosti a jednoty napříč veřejností podpořila i Nadace ČEZ

01.06.2015 18:05

Nejznámější a největší romský festival na světě Khamoro má za sebou svůj 17. ročník. Na pražské náplavce například vystoupili Mário Bihári, Vladimír 518 či uskupení Terne Čhave. Koncerty, vernisáže, workshopy i přehlídky probíhaly celý minulý týden, přičemž o víkendu vyvrcholily závěrečným galakoncertem v klubu SaSaZu. Bohatý kulturní program festivalu, nad nímž převzal záštitu například předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, podpořila Nadace ČEZ částkou 150 tisíc korun.

Týden radosti a jednoty napříč veřejností podpořila i Nadace ČEZ
Foto: cez.cz
Popisek: Festival Khamoro.

Kromě Prahy proběhl Festival Khamoro 2015 také v Plzni. Na obou místech se přitom představili špičkoví umělci z celého světa, kteří zastupují romskou kulturu a umění v mnoha jeho různých podobách. „Přijeli k nám zástupci tradiční romské hudby i proslulého gypsy jazzu a hip hopu. Návštěvníci si mohli zatančit a zazpívat na plánovaných workshopech, romské výtvarné a fotografické umění bylo k vidění na početných vernisážích a přednáškách, a to na různých místech v Praze a Plzni -  v ulicích, klubech, kostelích, prostě tak, aby měl každý pořádané akce na dosah,“ ohlédla se za festivalem výkonná ředitelka pořádající organizace SLOVO 21 Jelena Silajdžić.

V rámci 17. ročníku Khamoro nechyběly ani tradičně oblíbené defilé umělců v historickém centru Prahy a závěrečný galakoncert v pražském SaSaZu, na němž vystoupilo několik českých i zahraničních hudebních interpretů v čele s Věrou Bílou.

Název Khamoro znamená v překladu sluníčko a snaží se stejně jako celý festival symbolizovat týden radosti a jednoty napříč širokou veřejností. Prezentuje romskou kulturu a umění na nejvyšší úrovni a zároveň vytváří prostředí pro diskuzi v řešení integrace menšin do majoritní společnosti. Nadace ČEZ přitom podpořila konání festivalu v rámci grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů.

„Festival Khamoro každoročně přináší to nejlepší ze světové hudby, tance i výtvarného umění a zároveň vytváří platformu pro začlenění romské kultury do života české společnosti. Proto jsme organizaci jeho sedmnáctého ročníku neváhali podpořit,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …