Tým Fakulty elektrotechnické ČVUT získal na „olympiádě robotů“ stříbro ve virtuální soutěži, v závodu reálných robotů skončil šestý

27.09.2021 14:21 | Tisková zpráva

Finálové kolo DARPA Subterranean Challenge, pořádané agenturou amerického ministerstva obrany, vyneslo českému týmu vystupujícímu pod hlavičkou CTU-CRAS-NORLAB pódiové umístění v souboji robotů ve virtuálním prostředí - v robotickém simulátoru.

Tým Fakulty elektrotechnické ČVUT získal na „olympiádě robotů“ stříbro ve virtuální soutěži, v závodu reálných robotů skončil šestý
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Mezi deseti nejlepšími robotickými týmy světa obsadil druhé místo, za což mu přísluší odměna 500 000 dolarů. Výsledky vyhlásila agentura DARPA v pátek 24. září při slavnostním ceremoniálu v Louisville v Kentucky ve Spojených státech.

Soutěž softwarových řešení probíhala v osmi podzemních virtuálních světech, které reprezentují různá prostředí. V nich se s veškerou dynamikou a kinematikou pohybují trojdimenzionální modely robotů, kteří v simulovaném prostředí ve vzájemné spolupráci plní stejné úkoly záchranářů jako jejich reálné předobrazy.

„Soustředili jsme se především na hlavní soutěž s reálně existujícími roboty, proto je pro nás druhé místo ve virtuálním závodu příjemné překvapení. Výsledek totiž ukazuje možnosti technického řešení, do kterého jsme investovali zejména díky subvenci agentury DARPA. To, že naše řešení funguje takto dobře ve virtuálu, nám dává slibnou perspektivu i pro práci s reálným systémem,“ říká prof. Tomáš Svoboda, vedoucí týmu více než třiceti vědců a studentů z katedry kybernetiky a katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Podle Tomáše Svobody agentura DARPA v posledních třech letech investovala značné úsilí do vylepšení simulátoru - virtuálního prostředí, protože vidí jeho potenciál při vytváření nových robotických systémů a v realistickém ověření robotických řešení s omezenými možnostmi zkoušení v reálném prostředí. Díky druhému místu v soutěži virtuálních robotů si tým CTU-CRAS-NORLAB veze do Prahy odměnu půl milionu dolarů. Výhra vědcům z FEL ČVUT umožní dále investovat do výzkumu v oblasti robotiky.

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí

Současně s virtuální soutěží probíhala v podzemním komplexu MegaCavern v Kentucky soutěž reálných robotů. Sestava kolových, pásových, létajících a čtyřnohých záchranářských robotů z FEL ČVUT dokázala během 60 minut v obřím vápencovém dole odhalit sedm objektů, což ji v konkurenci nejlepších osmi týmů světa vyneslo celkové šesté místo.

„Během soutěžního kola jsme nasadili kompletní sadu našich robotů. Šest pozemních včetně třech kráčejících SPOTů, tři drony a ještě ručně řízený robot sloužící jako motorizovaná základna mobilního spojení. Roboty v prostředí, kde chybí GPS signál a dosah bezdrátové komunikace je značně omezený, pracovaly i mimo spojení, plně autonomně, což považujeme za úspěch,“ uvádí prof. Jan Faigl, vedoucí laboratoře výpočetní robotiky z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

„Především díky subvenci od DARPA máme výrazně obnovenou sestavu robotů, do které v srpnu přibyly další dva roboty SPOT. Nový systém umožňuje mnohem více multirobotické explorace, autonomie robotů a jejich schopnosti pracovat mimo dosah signálu, než bylo dříve, ale tím, že se jedná o nový systém, potřebuje více testování,“ konstatuje prof. Tomáš Svoboda, jehož tým v soutěži robotických systémů obhajoval dvě třetí místa z předchozích kol v letech 2019 a 2020.

Vítězem soutěže robotických systémů je tým Cerberus, který identifikoval 23 objektů, stejně jako druhý tým v pořadí CSIRO Data61. O prvenství a prémii 2 miliony dolarů rozhodl čas posledního odhaleného objektu týmu Cerberus.

O soutěži DARPA Subterranean Challenge

Soutěž DARPA Subterranean Challenge simuluje v reálném prostředí situaci při záchraně osob po katastrofách. Týmy robotů mají za úkol v neznámém prostředí během jedné hodiny identifikovat co nejvíce objektů, jako jsou osoby, telefony, batohy, stejně jako odhalit unikající plyn. Poznatky využité v soutěži poté najdou uplatnění při časově kritických obranných i civilních operacích typu „vyhledej a zachraň“.

Další informace o soutěži včetně výsledků finálového kola najdete ZDE.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30% výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete ZDE.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků takzvaného škálování všech výzkumných organizací dle Metodiky 2017+, které schválila na konci března 2021 Rada pro výzkum, vývoj a inovace, bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1604 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 432. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…