ÚOHS: Lidové noviny píší o kauze České dráhy, avšak s chybami

10.01.2017 8:40

Lidové noviny se v pondělním vydání vrátily ke kauze možného zneužití dominantního postavení Českých drah na trase Praha-Ostrava (Úřad chtěl po 5 letech rozseknout velkou vlakovou kauzu. Předběhl ho Brusel. LN a lidovky.cz, 9.1.2017). V uvedeném textu se však dopustily několika faktických omylů.

ÚOHS: Lidové noviny píší o kauze České dráhy, avšak s chybami
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

V prvé řadě LN tvrdí, že byl Úřad „letos konečně připravený rozhodnout“. Úřad byl nicméně připraven rozhodnout již na počátku roku 2016, o čemž také Lidové noviny informoval.

Další faktické chyby se LN dopustily, když se, nejspíše ve snaze poukázat na neefektivitu ÚOHS, pokoušely uvést do vztahu výši rozpočtu Úřadu, počet zaměstnanců a počet vydaných rozhodnutí, a to na základě informací z výroční zprávy ÚOHS za rok 2015. Kdyby příslušný redaktor výroční zprávu skutečně prošel, zjistil by, že Úřad v roce 2015 vydal téměř 1600 rozhodnutí. Nikoliv tedy 68 rozhodnutí, jak se uvádí v článku.

Pro úplnost je možno shrnout ještě některá fakta o případu Českých drah, které Lidové noviny svým čtenářům zamlčely. Úřad správní řízení zahájil v lednu 2012, avšak vyšetřování bylo od počátku narušováno jednak nedostatkem potřebných technických informací ze strany Českých drah, dále také jedním ze stěžovatelů, který na Úřad podal několik žaloby kvůli nezákonnému zásahu, nečinnosti a nahlížení do spisu. Tímto postupem však stěžovatel dosáhl pouze toho, že ve vyšetřování nebylo možno kvůli soudním řízením přibližně jeden rok pokračovat. Čtrnáct měsíců pak Úřad čekal na zpracování znaleckého posudku v dané věci, neboť v předmětné oblasti funguje v České republice jediný znalecký ústav.

Konkurence Českých drah poslala své stížnosti už v roce 2013 i k Evropské komisi, nicméně ta zahájila své kroky právě ve chvíli, kdy byl Úřad připraven k vydání rozhodnutí. Ze strany EK byl Úřad požádán, aby nečinil žádné nevratné kroky, a proto případ nemohl být uzavřen. Evropská komise se nyní ve svém šetření může opřít o práci Úřadu, neboť jí byla poskytnuta veškerá dokumentace k případu.

Tiskové oddělení ÚOHS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…