ÚOHS: MF Dnes se opět pokouší politizovat rozhodování úřadu

09.07.2019 15:15

Deník MF Dnes, patřící do svěřeneckého fondu premiéra Andreje Babiše, se opět pokouší politizovat rozhodování ÚOHS. Pomocí osobních útoků na předsedu úřadu se snaží vytvářet dojem podivných a nestandardních praktik. Zásadní informace však v článku redaktor Lukáš Valášek neuvedl. Proto uvádíme oficiální reakci úřadu na dotazy MF Dnes v plném znění.

ÚOHS: MF Dnes se opět pokouší politizovat rozhodování úřadu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Reakce ÚOHS na dotazy deníku MF Dnes:

Rozkladová komise je poradním orgánem předsedy UOHS. V oblasti veřejných zakázek jsou zřízeny celkem tři rozkladové komise, které mají dohromady 33 členů. Zastoupeni v nich jsou odborníci na veřejné zakázky z advokacie, akademické sféry či komunální a státní správy bez ohledu na politickou příslušnost. Jmenování členů komise je plně v kompetenci předsedy ÚOHS. Paní Rafajová své členství v rozkladové komisi ukončila před 4 lety v roce 2015. Ve spojení s BusLine se neúčastnila žádného meritorního rozhodování. Pan Jiří Švachula (ANO) byl z rozkladové komise odvolán v březnu 2019. Pan Kubín (profesí právník) byl naopak do rozkladové komise jmenován v roce 2019.

Ke kauze společnosti BusLine jsme Vám již všechny podstatné informace sdělili. Úřad Vám dodal i statistiku šetření podnětů a správních řízení, v nichž jako stěžovatel či vybraný uchazeč figurovala společnost BusLine. Z celkem 30 návrhů a podnětů skončilo 9 ve prospěch společnosti BusLine, 12 v neprospěch a v 9 případech bylo řízení zastaveno. Samo o sobě to zřetelně prokazuje nezávislost rozhodování úřadu. Vzhledem k tomu, že se vaše médium, patřící do svěřeneckého fondu premiéra Andreje Babiše, pokouší posledních několik týdnů rozhodování UOHS politizovat, nebudeme se k vašim dotazům dále vyjadřovat.

Na závěr doplňujeme, že autor má v jedné věci pravdu – náš úřad skutečně vyšetřuje tendry, ve kterých jde často o miliardy korun z veřejných rozpočtů. Dokonce je v této činnosti natolik úspěšný, že se v roce 2019 dle analýzy agentury Policy and Regulatory Report umístil na 2. místě v Evropě, jako úřad s největší úspěšností v boji proti tzv. bid riggingu. Jde o praktiku, kdy se uchazeči výběrových řízení předem dohodnou na taktice podávání nabídek s cílem zajistit vítězi co nejvyšší cenu. Veřejné rozpočty mohou touto praktikou přicházet až o 25 % svých rozpočtů.

Je proto logické, že rozhodování úřadu bylo, je a bude vždy zatíženo pochybnostmi mnoha stran, protože výsledkem každého rozhodnutí je často takový stav, že vítězem sporu je pouze jedna strana, více stran/uchazečů odchází s neúspěchem. Jde ale o přirozený úděl všech úřadů či soudů, které rozhodují o obdobných situacích. Právě proto disponuje ÚOHS ze zákona silnou nezávislostí na politické moci. Stejně tak disponuje nástroji a vyšetřovacími postupy, které nebude nikdy zveřejňovat.

Především z důvodu zajištění nezávislosti rozhodování Úřad běžně nezveřejňuje ani složení rozkladových komisí. Podobný přístup má ostatně většina ministerstev a ústředních správních úřadu, v nichž jsou rozkladové komise zřízeny.

Média se určitě budou i v budoucnu snažit o vytváření příběhů a emociálně zabarvených sdělení, avšak nic to nemění na faktu, že ÚOHS je ze zákona nezávislý na politické moci a jeho pravomoci jsou v oblasti ochrany hospodářské soutěže vysoké.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…