ÚOHS: Pokuta za nákup ručních granátů pro Ministerstvo obrany ČR byla potvrzena

20.08.2019 21:20

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj potvrdil svým pravomocným rozhodnutím uložení pokuty ve výši 7 200 000 korun Ministerstvu obrany České republiky za přestupek spáchaný při zadávání veřejné zakázky „Nákup munice 2017/I – Ruční útočné granáty 2“. Úřad již v minulosti v souvisejícím správním řízení uložil také zákaz plnění této veřejné zakázky.

ÚOHS: Pokuta za nákup ručních granátů pro Ministerstvo obrany ČR byla potvrzena
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Ministerstvo obrany spáchalo přestupek tím, že uzavřelo smlouvu s vybraným dodavatelem, jímž je společnost Česká zbrojovka a. s., aniž by odeslalo oznámení o výběru dodavatele ostatním účastníkům zadávacího řízení, společnostem D-TECHNIK a.s., STV GROUP a.s. a MPI Group, s.r.o. K uzavření smlouvy tak došlo v době, kdy ještě nesměla být vůbec uzavřena, neboť zákon o zadávání veřejných zakázek počítá mj. s tím, že smlouvu zadavatel může uzavřít až po uplynutí lhůty pro podání námitek proti rozhodnutí o výběru dodavatele. V šetřeném případě však v důsledku nezákonného jednání Ministerstva obrany tato lhůta ani nezačala běžet.

Uvedeným postupem zadavatel fakticky znemožnil ostatním účastníkům zadávacího řízení podat případné námitky proti výběru dodavatele. Podání námitek je přitom jedním ze základních institutů, jejichž prostřednictvím se neúspěšní uchazeči o zakázku mohou bránit proti případnému porušení jejich práv ze strany zadavatele. Současně tak zadavatel znemožnil nevybraným dodavatelům domáhat se nápravy před Úřadem, neboť podání námitek je i nezbytným předpokladem pro následné podání návrhu k ÚOHS. Úřad dále dovodil, že nezákonný postup ministerstva mohl ovlivnit výběr dodavatele.

Předseda ÚOHS zamítl námitky zadavatele týkající se materiální stránky přestupku a současně potvrdil, že uložená pokuta je přiměřená významu spáchaného správního deliktu, když se typově jednalo o jedno z nejzávažnějších možných pochybení zadavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…