ÚOHS: Soudy se zaměřují především na procesní stránku kartelových řízení, spravedlnost pláče

03.02.2019 9:54

Nejvyšší správní soud v tomto týdnu zamítl kasační stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v tzv. menším stavebním kartelu, jehož účastníkům Úřad v roce 2016 uložil za protisoutěžní jednání pokuty převyšující 300 milionů korun.

ÚOHS: Soudy se zaměřují především na procesní stránku kartelových řízení, spravedlnost pláče
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Soud nepřijal logickou argumentaci Úřadu, že kartely ve veřejných zakázkách jsou ze své podstaty vzájemně propojené a označil důkazy získané při místních šetřeních za nezákonné. Úřad přitom při těchto inspekcích postupoval zcela v souladu s tehdejší praxí, kterou soudy v mnoha jiných případech akceptovaly. U tohoto stavebního kartelu však soud tvrdí, že Úřad měl užít postupy a standardy, které v té době nebyly známy ani užívány. Přestože soudy se shodují s Úřadem v tom, že kartelové dohody nemají zůstat nepotrestány, v praxi se zaměřují především na procesní otázky a k posuzování, zda se kartel stal či nestal, se vůbec nedostanou.

Celkově jde o ojedinělý případ, kdy místní šetření Úřadu před soudem neobstálo. V řadě dalších kauz ÚOHS postup při inspekcích obhájil. Nejlepším příkladem je kauza pekárenského kartelu, v níž postup Úřadu před nedávnem definitivně posvětil i Ústavní soud.

Úřad nyní podrobí rozsudek podrobné analýze a rozhodne, jak bude ve věci dále postupovat. Pokud bude šance, že uvedenou sérii možných kartelových dohod bude možno odstíhat i bez důkazů, které soud nyní diskvalifikoval, udělá vše, aby případné nezákonné jednání nezůstalo bez trestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…